BIOSIk heb dit jaar nog geen bezoek aan de bioscoop gebracht. In 2022 slechts drie maal. Voor een voorheen frequente bezoeker als ik wil dit toch wel wat zeggen.
Er zijn wel een aantal redenen voor aan te wijzen. Door corona was het vanwege de LOCKDOWNS soms maanden niet mogelijk een film in de bios te bekijken. En daardoor verflauwde de impact en magie van het grote scherm toch wel. In deze bios loze periodes verlegde ik mijn blik letterlijk meer en meer naar de dvd speler en schafte ik hiervoor een BLURAY speler aan om op die manier nog meer kwaliteit in huis te halen. Inmiddels is er ook al 4K wat nog beter schijnt te zijn. Maar ik blijf niet aan de gang en zeker niet in deze tijd waarin alles wel beter maar ook duurder wordt. Toch ook een reden waarom ik niet zo vaak meer naar de bios ga. Een kaartje kost tegenwoordig al 11 euro en als je daar ook nog wat bij wil drinken ben je al gauw bijna 15 euro kwijt. Als de film dan ook nog tegen blijkt te vallen vind ik dat best een groot bedrag voor een teleurstelling. De laatste reden waarom ik niet meer zo vaak ga is omdat ik de films die draaien vaak niet zo goed meer vind. Hollywood is zich al een aantal jaren hopeloos aan het herhalen en met de Marvel superheldenfilms en Nederlandse romantische comedy’s heb ik helemaal niets.
Uit een soort nostalgie vind ik het wel leuk om terug te kijken op hoe ik het bioscoopbezoek in de afgelopen decennia beleefd heb. Een van de eerste films die ik ooit zag was GREASE in 1978 met John Travolta en Olivia Newton John.
Mijn eerste James Bondfilm was For your eyes only die ik in 1981 zag in bioscoop Cinema die volgens mij op de Grote Markt gevestigd was. Roger Moore speelde destijds 007.


Op de vismarkt had je de Beurs waar HP films werden vertoond. In 1989 kwam ik daar voor het eerst om de harde politiefilm The Dead Pool met Clint Eastwood als Dirty Harry te zien. In die tijd had dit filmhuis een switch gemaakt naar commerciële publieksfilms.
De film die ik het vaakst in de bioscoop heb gezien is Basic Instinct uit 1992 van Paul Verhoeven met Sharon Stone en Michael Douglas. Niet minder dan 8 (!) x.
Voornamelijk vanwege Sharon Stone. Ik kocht daarnaast ook de soundtrack, een T-shirt met de filmposter als opdruk en een op het scenario gebaseerd boek. Tijdens een van de 8 x bezocht ik met een paar vrienden een late avond voorstelling van de film en misten we de bus. We hadden te weinig geld bij ons voor de taxi en zijn toen maar naar huis gelopen. Tot nu toe de enige keer dat ik van Groningen naar huis in Roden ben gelopen.


In 1993 ging ik naar de film True Romance gebaseerd op een script van Quentin Tarantino in de Camera bioscoop aan het Hereplein. Voor het pand werd ik aangesproken door een zwerver die flink van de tongriem was gesneden. Hij vertelde me het hele verhaal van de film Scarface. Daarnaast vroeg hij me om een financiële bijdrage om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij begon met een tientje, toen ik vertelde dat ik dat niet had vroeg hij me om 25 gulden.
Toen ik zei dat ik hem daar ook niet aan kon helpen deed hij mij een voorstel.
Als ik hem 25 gulden zou geven mocht ik gratis een keer op Cobie. Hij vertelde me er niet bij of Cobie zijn vriendin, zus of moeder was. Ik ben er maar niet verder op ingegaan en dacht dat hij misschien wel net zo door gesnoven was als Scarface.
In Londen heb ik tijdens vakanties in de jaren 90 regelmatig de bioscoop bezocht. Miami is de verste plaats waar ik ooit tijdens een vakantie daar een bezoek aan de bios heb gebracht. Ik zag daar The Firm met Tom Cruise in 1993.
De Nederlandse politiefilm Lek met Cas Jansen, Thomas Acda en Victor Löw heb ik 3 x in Pathé gezien in 2000. De derde keer was op zaterdag 13 mei 2000. Het was een warme, zomerse dag en de meeste mensen vonden het geen dag om naar de bioscoop te gaan. Dat bleek ook wel want ik was de enige in de zaal.
Handig als je even van plaats wil veranderen. Overigens was dit dezelfde dag waarop de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond maar dit terzijde.
Nu ik het toch over de bioscoop en een Nederlandse film heb, er is tenminste 1 film waar ik dit jaar naartoe wil. Het is Klem, de definitieve afsluiter van de populaire dramaserie die 3 seizoenen telde en die ik allemaal op dvd heb. Het verhaal gaat over de onmogelijke vriendschap tussen een belastingambtenaar en een crimineel. De film draait vanaf donderdag 2 februari. Ik hoop dat hij net zo goed is als de tv serie want Penoza The final chapter viel enigszins tegen.
Maar daarover een andere keer meer.


 


Hindik v/d Spoel