Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein werken we aan het verbreden van de A7. Automobilisten die vanaf Drachten/Hoogkerk over de A7 de stad binnenrijden, krijgen vanaf zondagochtend 22 januari tot en met de zomer van 2023 te maken met een andere situatie door werkzaamheden. Tot half april heeft het autoverkeer vanaf Hoogkerk tot afrit Groningen West nog ‘gewoon’ twee rijstroken, maar de rijstroken zijn wel smaller dan normaal. Ook loopt één van de twee rijstroken met een slinger over de noordbaan van de weg. Voor automobilisten kan dat even wennen zijn.


 


Afgelopen jaar zijn de werkzaamheden aan de noordkant van de A7 afgerond, dus voor het verkeer de stad uit. Dit jaar gaan we verder aan de zuidzijde, dus aan de kant van het verkeer dat de stad inrijdt.


Deze week passen we in de nachten de rijstroken aan. De A7 tussen afrit Westpoort en Groningen West is vrijdagnacht en zaterdagnacht (van 22.00 uur tot 06.00 uur) afgesloten. Het verkeer richting Groningen wordt omgeleid via het Hoendiep.


 


Tijdelijke situatie


Vanaf zondag is er een tijdelijke situatie. Op de noordbaan van de A7 liggen vanaf dan drie versmalde rijstroken: twee de stad uit en één de stad in. Op de zuidbaan is nog één rijstrook beschikbaar, ook de stad in.


Automobilisten die de stad naderen, krijgen direct na de afrit Hoogkerk de keuze of ze op de linkerstrook (via de noordbaan) of op de rechterstrook (via de zuidbaan) willen rijden. Wil je verderop de afslag Groningen West nemen (Corpus den Hoorn), kies dan hier voor de rechter rijstrook. Ga je richting de westelijke ringweg of het Julianaplein, dan maakt je keuze niets uit. Vlak na de afrit Groningen West komen de stroken weer bij elkaar.


 


Werkzaamheden


Door de omzettingen maken we aan de zuidzijde ruimte voor het verbreden van de A7. We brengen riolering, kabels en leidingen aan. We voeren ook snoeiwerkzaamheden uit ter hoogte van Tuindersvereniging Diverdoatsie. Vanaf halverwege maart plaatsen we nieuwe lichtmasten.


 


Vervolg


In april 2023 vervalt de ene rijstrook op de zuidbaan, zodat we ook daar werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het verkeer richting de stad heeft dan nog één rijstrook over, op de noordbaan. De afrit Groningen West (naar Corpus den Hoorn) vervalt dan tijdelijk. Vanaf mei is er ook vanuit de stad richting het westen nog maar één rijstrook beschikbaar. Naar verwachting zijn begin september de nieuwe rijstroken op de A7 tussen Vrijheidsplein en Hoogkerk klaar.