Drie unieke rijksmonumenten Veenhuizen krijgen nieuwe invulling


 


Veenhuizen, 24 november 2022 – Eigenaar de Nieuwe Rentmeester is op zoek naar nieuwe exploitant(en) voor drie unieke rijksmonumenten in de voormalige strafkolonie Veenhuizen: het Verenigingsgebouw uit 1922, de Koepelkerk uit 1825 en de Grote Kerk uit 1891. Door de bestemming ‘gemengd’ zijn de gebouwen geschikt voor veel soorten invulling. Op 6 december tussen 13:30 en 16:30 is er een extra kijkdag gepland, voor degene die op de eerste kijkdag niet terecht konden; geïnteresseerden hebben tot 14 december de kans om een plan in te dienen.


 


BOEi en Stichting Het Drentse Landschap, verenigd in Stichting de Nieuwe Rentmeester, hebben ruim een jaar geleden de sleutels gekregen van het 'ensemble Veenhuizen', ofwel tachtig gebouwen op ca. 70 hectare grond in de voormalige Drentse strafkolonie Veenhuizen.


 


“Voor drie hele bijzondere objecten zoeken wij nu een nieuwe exploitant”, aldus Sonja van der Meer van Stichting de Nieuwe Rentmeester: “Ze liggen op een mooie locatie in het dorp, dat inmiddels UNESCO werelderfgoed is en waar jaarlijks 600.000 bezoekers naar toe komen. We zijn op zoek naar creatieve en ambitieuze ondernemers die de uitdaging aan willen gaan en van de drie gebouwen een bruisende plek kunnen maken.”


 


De gebouwen liggen aan de hoofdweg, tegen de kern van het dorp aan, met onder andere het nationaal gevangenismuseum, de Maallust bierbrouwerij en diverse overnachtingsmogelijkheden, omringd door een bosrijk gebied.


 


De ingediende plannen worden inhoudelijk en financieel getoetst door een selectiecommissie. Het thema dat centraal moet staan is ‘ontmoeting’. Meer informatie over de drie objecten is te vinden op www.nieuwerentmeester.nl.