Hoe werkt een zorgverzekering voor studenten?
Veel studenten doen er alles aan om hun maandlasten zo laag mogelijk te houden. Helaas zijn er bepaalde kosten waar je niet omheen kunt. Een zorgverzekering is hier een voorbeeld van. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is namelijk verplicht om zich te verzekeren voor zorgkosten. De premie voor zo’n verzekering is vrij hoog. Gelukkig zijn er verzekeraars die een zorgverzekering voor studenten aanbieden. Ben je benieuwd hoe zo’n verzekering werkt? Je leest het in deze tekst.
Dekking van een studenten zorgverzekering
Voordat je een zorgverzekering voor studenten als je 18 jaar bent afsluit, ben je vast benieuwd naar de dekking. In feite is er weinig verschil met de dekking van een reguliere zorgverzekering. Jij kunt je namelijk op vrijwel dezelfde manier verzekeren. Sluit je alleen de basisverzekering af? Dan ben je onder meer verzekerd voor een bezoek aan de huisarts en huisartsenpost. Ook voorgeschreven medicijnen vallen binnen de dekking van een studenten zorgverzekering.

Omdat de overheid de dekking van de basisverzekering bepaalt, is deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch zijn er verzekeraars die studenten meerdere opties bieden op het gebied van een basisverzekering. Zo kun je soms uit verschillende pakketten kiezen. Kies niet lukraak een pakket uit, maar verdiep je goed in de inhoud. Een goedkope zorgverzekering is fijn, maar het is belangrijker dat je goed verzekerd bent.
Breid je zorgverzekering uit
In vergelijking met oudere mensen hebben jonge mensen vaak relatief weinig zorg nodig. Hun lichaam is namelijk nog behoorlijk vitaal. Daarom volstaat het voor veel studenten om alleen het basispakket af te sluiten. Helaas is dit niet voor iedere student voldoende. Heb je bijvoorbeeld een slecht gebit of ga je jaarlijks meermaals naar een fysiotherapeut? Dan kan dit je flink wat geld kosten. Dergelijke zorg is namelijk niet verzekerd vanuit de basisverzekering.

Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor (een groot deel van) de zorgkosten, kun jij je als student aanvullend verzekeren. Verzekeraars bieden vaak meerdere aanvullende zorgverzekeringen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering en een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten. Besef je wel dat jouw zorgverzekering duurder wordt met aanvullende verzekeringen. Doordat je beter verzekerd bent, ga je maandelijks een hogere premie betalen.


 Zo bespaar je als student op je zorgverzekering
Vind je jouw zorgverzekering aan de dure kant? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Je kunt namelijk het nodige doen om te besparen op je zorgverzekering. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om aan het eind van het jaar zorgverzekeringen te vergelijken. Hierdoor zie je snel genoeg of je de goedkoopste zorgverzekering hebt. Is dit niet het geval? Dan kun je de goedkoopste zorgverzekering kiezen. Door ieder jaar over te stappen kun je aardig wat geld besparen.

Wie denkt dat je als student alleen kunt besparen op een zorgverzekering door over te stappen, heeft het mis. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Dit eigen risico staat standaard op 0 euro, maar kan met 100, 200, 300, 400 of 500 euro verhoogd worden. Als je dit doet, daalt jouw premie. Er zit wel een nadeel aan, want je draait zelf op voor een groter deel van jouw zorgkosten.