Vijf stress verlagende hobby's


 


Werk, huishouden, school. Oorlog in Oekraïne. Corona. Toeslagenaffaire. Stikstofdiscussie. Qatar. En dan nog al het zinloze gekrakeel op sociale media en in talkshows. Je slurpt het allemaal de hele dag onbewust op. Soms werkt het stres verlagend om je even terug te trekken in een kleinere wereld. Vijf tips om de boel de boel te laten.


 


 


Houten bouwpakketten


 


Over kleine wereld gesproken. Wat is het heerlijk om bekende gebouwen, iconische machines en allerlei andere figuren na te bouwen met piepkleine houten onderdelen. Bouwpakketten voor volwassenen zijn een ware trend geworden in deze drukke wereld. Tv en telefoon uit, muziek aan, koffie erbij en lekker knutselen maar! Doe inspiratie op via BuilDIY, de welbekende fabrikant van houten bouwpakketten.


 


 


Schrijven: van thriller tot absurdistische korte verhalen


 


Als reclamemakers beroemd kunnen worden met een boek, kun jij dat ook. Maar het gaat hierbij niet om succes, maar om de hobby. Niets staat je in de weg om zelf aan een boek te beginnen. Je hebt de voorbeelden in je boekenkast staan. Kijk de kunst af: de absurdistische verhalenbundels van Remco Campert en Kees van Kooten tonen aan dat schrijven plezier geeft, de lol spat van de pagina's. Of misschien heb je juist een clue voor een thriller à la Karin Slaughter in je hoofd? Niet aarzelen, gewoon beginnen en maar kijken waar je uitkomt.


 


 


Hout bewerken


 


Hout ligt overal voor het oprapen, net als de meest uiteenlopende ideeën om bijvoorbeeld pallets om te toveren tot (tuin)meubels. Die vind je op het creatievelingen-platform Pinterest. De geur van hout, het op maat zagen en het uiteindelijke resultaat afwerken met een laag kleurloze lak of olie: deze activiteit maakt je hoofd leeg en biedt meerwaarde in de vorm van unieke items in je woonkamer!


 


 


Fotoseries maken van opvallende fenomenen


 


Met een beetje mazzel haal je zelfs de pagina's van een hip magazine als je met een originele fotoserie komt. De een vindt zijn heil in verlaten gebouwen, de ander (Jan Dirk van der Burg) fotografeert typisch Hollandse taferelen in Vinex wijken. Zie jij ook een veel terugkerend fenomeen, bijvoorbeeld overvolle prullenbakken op stations? Leg ze vast met de camera!


 


 


Muziekquizzen in elkaar draaien


 


Het kan fysiek of online: met vrienden een pop-quiz spelen die je zelf in elkaar draait. Zeker in december, wanneer de Top 2000-gekte weer losbarst, werkt dit aanstekelijk. Weetjes van Wikipedia halen, foto-rebussen in elkaar draaien met Paint 3D, iconische platenhoezen onherkenbaar maken en uiteraard fragmenten uitzoeken: je bent er uren mee in de weer, verrijkt je muziekkennis en beleeft heerlijke avonden met vrienden.