-
''Scholen en dorpshuizen kunnen rentevrije energieleningen afsluiten''
15.Nov.2022
De provincie Drenthe is van plan om rentevrije leningen te verstrekken aan eigenaren van maatschappelijke instellingen die hun gebouwen energiezuiniger willen maken. Met het geld kunnen bijvoorbeeld scholen, dorpshuizen en huisartsen aan de slag met het verduurzamen van hun panden.
Om de leningen te kunnen verstrekken, wil de provincie 10 miljoen euro extra storten in het Energiefonds Drenthe. Uit dat fonds kunnen bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Drenthe geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie of de aanschaf van zonnepanelen. Op een lening geldt nu nog een maximale rente van 2,5 procent.

 

Energiepotje bijna leeg

Door de stijgende energieprijzen heeft de provincie de laatste tijd veel aanvragen gekregen van bedrijven of instellingen die geld willen lenen om hun energieverbruik te verminderen. Zo veel dat het Energiefonds over een half jaar waarschijnlijk leeg is.
In totaal wil de provincie daarom 26 miljoen euro overmaken aan het Energiefonds. Behalve de 10 miljoen die wordt gereserveerd voor maatschappelijke instellingen, komt er dus nog eens 16 miljoen euro bij. Dat geld is volgens de provincie nodig om het fonds tot eind 2025 in de benen te houden. Bedrijven blijven wel rente betalen. Provinciale Staten moet nog wel stemmen over het voorstel.

 

Inwoners krijgen al hulp

Huishoudens in Drenthe krijgen al een tegemoetkoming als zij hun woning willen verduurzamen. Mensen met een koopwoning die maximaal 130 procent van het minimumloon verdienen, kunnen op kosten van de provincie een isolatiebedrijf langs laten komen.
De provincie heeft vorige maand ook al een noodfonds van 5 miljoen euro in het leven geroepen voor bedrijven, organisaties en huishoudens die in de problemen komen door de torenhoge energieprijzen.
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.