Mooi Mensinge op 25 november in teken van Christine Kymmell


 


Eén van de meest kleurrijke bewoners van Mensinge was Christine Kymmell. Zij woonde vanaf 1925 tot aan haar dood in 1949 op de havezate. Over haar voorliefde voor dieren – en met name paarden – gaat Mooi Mensinge op vrijdag 25 november. Als bijzondere museumstukken worden dan o.a. haar paardenzadel en paardendeken belicht.


 


Als ‘juffer’ van Mensinge leidde Christine Kymmell een zonderling leven op de havezate. Ze gaf vrijwel niets uit aan onderhoud van het gebouw, maar wel aan haar grote liefdes: paarden en duiven. Als enig personeel had ze een paardenverzorger, een boswachter en een huisknecht in dienst. Haar duiven – waarmee ze regelmatig prijzen won – mochten vrij door het huis vliegen.


Juffer Kymmell had contact met dorpsnotabelen zoals de burgemeester, de predikant en een handvol paardenmensen, maar de andere inwoners van Roden hield ze op afstand. Haar voorliefde voor paarden kwam tot uiting doordat ze vanaf 1939 een terrein beschikbaar stelde voor het jaarlijkse concours hippique, waarvoor ze ook een prijs uitloofde. Zelf reed ze veel paard in de Mensingebossen – destijds niet toegankelijk voor publiek – en mende ze tot op hoge leeftijd zelf haar rijtuigen.


 


Christine Kymmell stierf op 5 februari 1949 op 79-jarige leeftijd 79 jaar. Op verzoek van de overledene werd haar kist op een platte boerenkar, getrokken door haar eigen paarden, van de kerk naast de havezate naar de begraafplaats gereden. Daar is ze bijgezet in het familiegraf. Mooi Mensinge wordt gehouden in het Koetshuis naast de havezate; aanvang 15.00 uur. Bezoekers zijn van harte welkom: gratis op vertoon van de Museumkaart en de Drentse Museumpas.