Gemeente en politie Westerkwartier waarschuwen: wees alert op oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers.








Misschien heeft u al eens van het begrip bankhelpdeskfraude gehoord. Ook in de gemeente Westerkwartier ziet de politie dat mensen slachtoffer worden van gehaaide fraudeurs die hun bankrekening leeghalen. Samen met de gemeente vraagt de politie u om alert te zijn op signalen van deze vorm van fraude.


De bekendste en meest voorkomende vorm van bankhelpdeskfraude is het zogenaamde telefoontje van uw bank. U wordt gebeld door iemand die zich voordoet als een bankmedewerker. Zo’n gesprek kan heel geloofwaardig overkomen. Fraudeurs kunnen zelfs het nummer van uw bank laten verschijnen op uw telefoonscherm. De medewerker legt vaak uit dat er een probleem is met uw betaalrekening en dat het belangrijk is dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om geld over te maken naar een andere bankrekening die uw geld veiligstelt. Soms bieden fraudeurs aan om uw pinpas op te halen of ze vragen u om software te installeren zodat ze u op afstand kunnen helpen. Via uw online bankomgeving, uw pinpas of met hulp van geïnstalleerde software halen criminelen vervolgens in mum van tijd uw bankrekening leeg.


 


Uw bank vraagt nooit om uw saldo of pincode


Wordt u gebeld en vertrouwt u het niet? Hang direct op, ook als u twijfelt. Zoek zelf het nummer op van uw bank en bel daarheen om te controleren wat er aan de hand is. Onthoud dat een bank nooit om uw saldo zal vragen. Ook zal uw bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening. Zulke zogenaamde ‘veilige rekeningen’ of ‘kluisrekeningen’ bestaan niet. Bankmedewerkers zetten u nooit onder druk om snel te handelen. Ga ook niet in op mails of sms’jes van banken die u vragen op een link te klikken. Stuur geen pinpas ook en laat hem ook niet ophalen, ook niet als u deze doorknipt.


 


Toch slachtoffer? U bent niet de enige: doe aangifte!


Bent u toch slachtoffer geworden? U bent niet de enige. Bel direct uw bank en doe ook altijd aangifte bij de politie. Dit kan via 0900-8844 voor een afspraak of kijk op politie.nl(externe link) voor meer informatie. Banken, telecombedrijven en opsporingsdiensten werken steeds intensiever samen om bankhelpdeskfraude tegen te gaan. Regelmatig worden er na langdurige rechercheonderzoeken fraudeurs aangehouden of bendes opgerold.