VOGELVRIJ

Wat is een mensenleven waard? Dat is de vraag die ik mezelf stelde nadat ik op televisie een documentaire had gezien over de moord op Kim Stoker door haar vriend Arjan de G. Dat een mensenleven niets waard is dat is misschien een beetje te kort door de bocht, veel meer is het echter niet.

Kim Stoker was 24 toen ze door haar even oude vriend Arjan de G. met niet minder dan 30(!) messteken om het leven werd gebracht. Omdat ze geappt had met een andere jongen en haar persoonlijke profiel op Facebook had aangepast naar ‘vrijgezel’ en hiermee haar liefdesrelatie met Arjan vanaf dit moment als over beschouwde. Arjan werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.

Eigenlijk is zo’n vonnis al vrij mild voor iemand die zijn vriendin botweg afslacht, de uiteindelijke straf die hij uitgezeten heeft is helemaal verbijsterend. Na 6 ½ jaar mocht hij al enigszins proefdraaien om terug te keren in de maatschappij. Een half jaar later, dus na in totaal 7 jaar, was hij weer
volledig op vrije voeten. Vanwege goed gedrag en er scheen corona op zijn afdeling in de gevangenis te heersen. Dus vandaar.

De vader van Kim, Rob Stoker, vertelde in de documentaire dat hij Arjan in zijn dromen al 100 keer om het leven heeft gebracht. Ik kan me dat heel goed voorstellen. De familie, vrienden en bekenden van Kim hebben levenslang en
de dader loopt weer vrij rond. Dat hij op Tinder alweer driftig op zoek is naar
een nieuwe vriendin is al zuur, maar dat hij daar ook nog het verhaal vertelt over de schorpioen en de kikker is helemaal verontrustend.
Het verhaal gaat over de schorpioen die aan de kikker vraagt of die hem op zijn
rug wil nemen om het water over te steken. Aanvankelijk wimpelt de kikker het voorstel beleefd af omdat hij er vanuit gaat dat de schorpioen hem tijdens de oversteek zal steken. De schorpioen belooft de kikker vervolgens dat hier geen sprake van zal zijn omdat hij dan zelf ook zal verdrinken. Dus gaat de kikker akkoord. Tijdens de overtocht voelt de kikker ineens een steek en vraagt waarom de schorpioen toch heeft gestoken. “Het zit nu eenmaal in mijn aard en het is sterker dan ikzelf ben,” antwoordt de schorpioen.

Als iemand met zo’n achtergrond als Arjan de G. dit verhaal vertelt zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Er wordt echter niets mee gedaan. Onbegrijpelijk en het geeft alleen maar aan dat van de detentie niets is geleerd.

Zo’n zelfde gebeurtenis als in Emmen vond ook in 2013 nog dichter bij huis in Roden plaats. De destijds 19–jarige Jacco R. kon het niet verkroppen dat zijn 17–jarige vriendin Annemieke van Dijk de verkering had uitgemaakt en bracht haar met 27 (!) messteken om het leven. Hij werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf + tbs met dwangverpleging. Inmiddels heeft hij 4 jaar in een tbs kliniek in Rotterdam erop zitten. Daar komen in elk geval nog 2 jaar bij. Terwijl Annemieke gruwelijk om het leven is gebracht en nooit meer terugkomt en ook haar familie en vrienden levenslang hebben, schijnt Jacco R. de nodige ‘vorderingen?’ te hebben gemaakt.
Hij is inmiddels getrouwd en alsof dat nog niet erg genoeg is blijkt hij daarbij ook nog eens vader te zijn geworden. Dat dit kan in een land als Nederland en in de gevangenis. Ik hoor vaak genoeg verhalen die vertellen over de 2 of misschien zelfs wel 3 sterren behandeling die je in de bak krijgt. Ik wist niet dat daarbij hoorde dat een gevangenis ook dienst doet als bordeel waar je als gedetineerde seksueel prima aan je trekken kunt komen. Het is verpletterend om te vernemen dat hij zelfs binnen de gevangenis gewoon van bil mag gaan met een vrouw. Die mijns inziens een flinke klap van de molen gehad moet hebben waardoor zij ze alle 7 niet meer op een rijtje heeft anders zou je voor geen goud seks willen hebben met zo iemand. Al is dit aan de andere kant
zeker geen uitzondering. Bijvoorbeeld in de VS zijn er talloze vrouwen die er een kick van krijgen een relatie te hebben met een (serie) moordenaar in de dodencel.
Het kind dat door deze 2 duidelijk zieke geesten is verwekt is sprekend het kind
van de rekening en staat nu al met 2-0 achter. En hoezo heeft Jacco R. vorderingen gemaakt? Hij heeft evenals Arjan de G. helemaal niets geleerd van zijn gevangenschap. Sterker nog, hij heeft niets anders dan zijn dierlijke lusten op een andere vrouw mogen uitleven. Onbegrijpelijk en onverteerbaar....

Als we in ons hart kijken willen we zulke mannen nooit meer vrij rond zien
lopen. De rechtspraak in dit land oordeelt er anders over en ik ben blij dat ik niet op die stoel hoef te zitten.
Het meest trieste van alles is dat dit soort gevallen niet zomaar incidenten zijn maar meerdere malen per dag plaatsvinden. Liefde is blind en kan zomaar omslaan in dodelijk geweld. Er is weinig tot helemaal niets aan te doen.

Eigenlijk zijn we allemaal vogelvrij en het enige wat we kunnen hopen is op een
kwade dag niet tegen de verkeerde persoon aan te lopen.