Het is dit jaar wellicht de laatste Ronermark die met Rodermarkt wordt uitgegeven. De elektronische betaling rukt op maar is nog niet perfect.


 


De Ronermark, die in 2011 werd uitgevonden op initiatief van de Vereniging Van Volksvermaken, uitgewerkt door Holland & Van der Woude notarissen & adviseurs en door de horeca en Jaarbeurs werd omarmd, was uniek.


 


Niet zozeer als munt want die zijn er in allerlei maten en soorten. Het unieke zat in het feit dat de Ronermark tijdens de Rodermarkt bijna overal als betalingsmiddel werd geaccepteerd. In alle horeca, de Jaarbeurs, de Kermis en zelfs taxi’s konden er mee worden betaald. De Ronermark haalde daarmee veel publiciteit.


 


Daarachter zat een heel systeem om de deelnemende horeca onderling ieder het zijne te doen toekomen want je kocht een munt bij de ene en die munt werd dan bij een andere ingeleverd tegen een versnapering.


 


Maar de electronische betaling rukt steeds meer op en maakt de Ronermark overbodig. Toch werkt de electronische betaling nog niet perfect, soms vallen terminals uit en werkt hij traag.
Er zijn dit jaar meerdere tests geweest.


 


Om er zeker van te zijn dat er geen problemen komen hebben Stichting Ronermark, De Jaarbeurs De Pompstee, Onder de Linden, Mo’s Café en Wapen van Drenthe besloten om toch dit jaar weer een gezamenlijke Ronermark uit te brengen.
Deze zal echter beperkt blijven tot deze deelnemende bedrijven en is verder nergens inwisselbaar.


 


Bovendien zal de Ronermark slechts één jaar geldig zijn, alleen in 2022 en alleen tijdens de Rodermarkt van 23 tot en met 28 september 2022. Teveel gekochte munten kunnen niet later dan 28 september worden ingeruild. De reden is dat er dit jaar met huurmunten wordt gewerkt en die moeten bijna direct weer terug.