Op zaterdag 17 september reikte burgemeester Klaas Smid de ‘eremedaille van de gemeente Noordenveld in Zilver’ uit aan voormalig burgemeester van de gemeente Noordenveld, Hans van der Laan. De uitreiking vond plaats tijdens het dorpsfeest voor de inwoners van Veenhuizen in het Verenigingsgebouw in Veenhuizen.

Hans van der Laan was burgemeester van Noordenveld van 2001 tot 2015.
De heer Van der Laan speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Veenhuizen. Bij de opening van het Gevangenismuseum in 2005 heeft hij voor het eerst de ambitie in het openbaar uitgesproken om Veenhuizen op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.

Vanaf 2006 tot vorig jaar zomer is er hard aan gewerkt om de bijzondere status van Werelderfgoed te verkrijgen. Hans van der Laan heeft zich hiervoor als aanjager altijd ingezet. Uiteindelijk is alle inzet beloond. Samen met Frederiksoord, Wilhelminaoord, en Wortel-kolonie komt Veenhuizen in juli 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit wordt dus op 17 september gevierd samen met de inwoners en ondernemers in Veenhuizen.

Eremedaille in zilver
De eremedaille is door de gemeenteraad ingesteld in 1998 en wordt uitgereikt aan personen, die hiervoor naar het oordeel van burgemeester en wethouders wegens hun bijzondere verdiensten in aanmerking komen.