Grote belangstelling voor Herberg De Gouden Leeuw in Noordhorn, Kloostermuseum in Aduard, streekmuseum ’t Steenhuus in Niebert en maquette van Duitse radarpost Trimunt


 


In heel Nederland vond op zaterdag 10 september de Open Monumentendag plaats. In het Westerkwartier deden maar liefst 55 monumenten mee. Natuurlijk was jubilaris het Kloostermuseum te Aduard (25 jaar) en de verse winnaar van de Steunpilaar, het Groninger Landschap (met o.a. de Coendersborg) van de partij! Molens, kerken, borgen, een gemaal, boerderijen, musea en een oude monumentale huizen  deden verder ook mee.


 


Jaarlijkse Open Monumentendag


Ook dit jaar vond in de Gemeente Westerkwartier weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats, zoals gebruikelijk op de tweede zaterdag van september. De organisatie van de dag berust bij het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Gemeente Westerkwartier, maar in feite wordt de Open Monumentendag vooral mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die de monumenten openstellen en bezoekers ontvangen, rondleiden en ter plekke van informatie voorzien.


 


Grote opkomst


De Gemeente Westerkwartier kent een groot aantal rijksmonumenten en een kleiner aantal gemeentelijke monumenten. Wij zijn blij dat er 55 monumenten hun deuren openden. Op de website www.openmonumentendagwesterkwartier.nl staat het programmaboekje online. Hierin kunnen alle monumenten, met korte beschrijving, ook nog bekeken worden door de thuisblijvers. De opkomst was goed te noemen en er waren legio activiteiten!


 


Activiteiten


Het Ambachtelijk Streekmuseum ’t Steenhuus te Niebert stond op Open Monumentendag in het teken van het landelijke thema “Duurzaamheid”, Er werden ook hier allerlei activiteiten georganiseerd, zoals o.a. een ritje met een pony-kar maken, spelletjes zoals hoefijzer gooien, spijkerslaan, zakjes gooien en andere Oudhollandse spelen. Ook werd de was gedaan zoals in vroegere tijden, op een wasbord of met een was-stamper. Zagen met een trekzaag was een uitdaging. Meegebrachte messen werden op een zandsteen op handkracht geslepen. In Noordhorn draaide Molen Fortuna als nooit te voren en beleefde Herberg De Gouden Leeuw weer gouden tijden. De molenaarswoning met onder de bedstee de wijnvoorraad had het ook druk. De Haasterweg bij Marum zorgde met een mooie art-deco-woning met Franse tuin voor enige rust, waar de vloer rond de maquette van de Duitse radarpost bij Trimunt werd platgelopen. Natuurlijk werd ‘het wonder van Aduard’, Aduarder Abdij en het Kloostermuseum ook goed bezocht. Teveel –goed bezochte- monumenten en activiteiten om op te noemen in het mooie Westerkwartier. Wacht vooral niet nog een jaar om één van de monumenten te bezoeken!