De rechtbank heeft een 58-jarige man uit Marum voor het kweken van hennep in zijn garage veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. De helft daarvan is door de rechtbank voorwaardelijk aan de man opgelegd, meldt RTVNoord.

Na meerdere anonieme meldingen over een sterke hennepgeur en een 'zoemend geluid', trof de politie op 9 december 2019 aan de Larikslaan in Marum een actieve hennepkwekerij aan met 145 hennepplanten en daarbij 1065 gram losse, gedroogde en verkoopklare hennep.

 

Volgens de rechtbank heeft de man van 1 december 2018 tot en met 19 december 2019 hennep geteeld en op deze manier meegeholpen aan illegale handel van softdrugs. De stroom voor de teelt werd buiten de meter om getapt. De Marumer heeft zich daarmee ook schuldig gemaakt aan diefstal van stroom.

De rechtbank vindt bewezen dat de man met zijn kwekerij twaalf keren heeft geoogst en daarmee ruim 150.000 euro illegaal geld heeft verdiend. Dat bedrag moet hij betalen aan de staat. Ook wacht hem nog een factuur van ruim 3000 euro van de energieleverancier.

 

Bij de hennepteelt kreeg de Marumer hulp van zijn 37-jarige zoon uit de stad Groningen. Die was behulpzaam bij het verzorgen en het knippen van de hennepplanten.

Hoewel de rechtbank de rol van de zoon beduidend kleiner acht dan die van zijn vader, heeft hij wel degelijk meegeholpen aan de illegale handel. De rechtbank veroordeelde hem tot een werkstraf van 120 uren, de helft daarvan voorwaardelijk.

 

Het telen van hennep is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Maar ook het illegaal tappen van stroom kan tot gevaarlijke situatie leiden, zoals brand, stelt de rechtbank. Zij neemt dat beide mannen zeer kwalijk. De hennepteelt vond in dit geval plaats in een geschakelde garage van een twee-onder-een-kapwoning.

Zowel de vader als de zoon zijn niet eerder veroordeeld geweest voor soortgelijke feiten. Bij de strafoplegging hield de rechtbank daar rekening mee. Ook de oudheid van de zaak was voor de rechtbank voldoende om geen gevangenisstraffen aan de mannen op te leggen.