Zondag naar de wijnmakerij Op Joarum in Nietap geweest bij de wijnproeverij (met hapjes van restaurant "De Molenaar" uit Onderdendam). Wijnproeverij Op Joarum heeft druiven op 2 locaties. De belangrijkste wijngaard van Op Joarum is gelegen op de terp Joarum te Kubaard, Friesland, nabij Franeker. Op De Kaap bij ons huis in Nietap hebben we ook een kleinere wijngaard. Naast wijn van onze eigen druiven maken we ook wijn van druiven die we inkopen, we werken dan als "négociant", een wijnmaker die in een eigen stijl wijn maakt van ingekochte druiven.

Simon Somers en Chantal Heeg zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor de wijngaard. Simon is de wijnmaker.
In de wijngaard Op Joarum zijn op dit moment vooral de groene druif Solaris en en de blauwe druif Regent in productie, er zijn twee nieuwe rassen aangeplant, de groene Johanniter en de blauwe Cabernet Cortis. We werken zoveel mogelijk biologisch en maken wijnen die zo goed mogelijk aansluiten op onze omgeving. Op dit moment produceren we een bescheiden hoeveelheid wijn. We verwachten dat alle geplante wijnstokken vanaf de oogst van 2023 in productie zullen zijn. Tot die tijd moeten de druivenstokken een gezond wortel stelsel ontwikkelen, zodat de planten de druiven kunnen dragen en voeden. Op De Kaap hebben we naast de Johanitter en de Cabernet Cortis een aantal andere soorten aangeplant, de Muscaris, de Souvignier Gris, de Cabernet Cantor en als enige niet schimmelresistente ras de Frühburgunder.
Mochten jullie belangstelling hebben over hoe het er aan toegaat bij een wijngaard ... zaterdag 17 september is er in NIETAP weer een (open wijngaarddag) Kosten zijn 7,50 per persoon.
Bereikbaar op: info@opjoarum.nl
Foto's© Jan vd Velde