Wat zaten ze daar vrijdagmiddag mooi op een bankje bij Volkstuinencomplex De Esch-akkers achter de brandweerkazerne, Westeresch 18, in Roden. Met een drankje onder handbereik, waren het Fokke Cazemier en bestuurslid Aiso Haikens die bezig waren om een bak met uien klaar te maken voor de Open Dag op 27 augustus tussen 10.00 uur en 14.00 uur.

De koele kikkers, de thermometer gaf rond de 30 graden aan, hadden een plekje onder de boom en in de schaduw gevonden en vertelden dat er op complex zo'n 100 tuintjes te vinden zijn, die allemaal verhuurd zijn. Het is een bijzonder gezellige vereniging met vele vrijwilligers die alle werkzaamheden, zoals grasmaaien en kantinebeheer, zonder morren met plezier uitvoeren.

In het voorjaar worden de vele groenten gezaaid en in de kassen tomaten, komkommers en druiven gekweekt en als de duiven en meerkoeten de boel niet opvreten, kan er in het verloop van het jaar driftig worden geoogst.

Aiso en Fokke vertellen verder, dat de tuintjes 50 of 100 vierkante meter groot zijn. Niet alleen mannen zijn het gehele jaar door driftig met schoffel en hark in de weer. Ook een aantal vrouwen met groene vingers zijn fanatiek bezig om thuis te komen met frisse groenten of fruit.

Tevens telt het complex een biologische afdeling, alsmede een bijenstal en vlindertuin.

Op de Open Dag van 27 augustus kunnen verse groenten worden aangeschaft, maar ook zomerse boeketten, jam, honing, men kan er soep proeven, er worden rondleidingen verzorgt over het terrein, aan kinderactiviteiten door het IVN afdeling Roden is gedacht, er is een kinderspeurtocht en de Nederlandse Bond van Bijenhouders Nietap is tevens aanwezig.

Kortom: reden genoeg om De Vrije Tijd Tuinders met een bezoekje te vereren. Meer informatie is te verkrijgen via: secretaris@devrijetijdtuinders.nl
Aiso en Fokke zijn er helemaal klaar voor. Waarvan acte.
Credits Roel Lubbers