Van 6 augustus t/m 28 augustus exposeert de donderdagmorgen-groep van ‘Teken- en Schildergroep Roden’ in de tentoonstelling ‘DOnders MOoi’ in K38.
Ook hebben zij daarbij een gast uit Oekraïne, die door de u bekende situatie in haar land, tijdelijk in Nederland woont. Olesya Lyashova komt oorspronkelijk uit Soemy boven Charkiv aan de oostgrens van Oekraïne. Na haar middelbare school vertrok zij naar de kunstopleiding in Kiev. Zij specialiseerde zich in de zg. Petrykivsky kunst, een traditionele manier van schilderen die oorspronkelijk is ontstaan in het dorp Petrykivka.
De techniek van het schilderen is zeer bijzonder: vrijwel elke afbeelding wordt in 1 of 2 kwast- streken neergezet die niet meer kunnen worden gecorrigeerd. Elke kwast streek is uniek. De motieven voor deze stijl komen uit de natuur: bloemen, bomen, vogels, vlinders.
Opvallend is dat elke regio zijn eigen motieven kent, die tot op de dag van vandaag in stand worden gehouden. Deze Petrykivsky kunst is in 2013 opgenomen in het register van het Unesco Werelderfgoed. De opbrengst van het werk dat Olesya hier verkoopt, gaat direct naar hulp in Oekraïne.
In de Kunstwinkel K38 zijn prachtige grafieken en collages te zien, en te koop, van Joke Bodde. Mis dit niet en kom langs!


 


Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, 9301LT Roden
Woensdag t/m zondag van 13-17 uur
Entree € 2,- tot 18 jaar gratis. www.kunstencentrumk38.nl