Van jongensdroom tot internationale innovator: BOIKON uit Leek viert 25-jarig bestaan


 


Het technologische automatiseringsbedrijf BOIKON vierde recentelijk het 25-jarig bestaan. De onderneming uit Leek, gespecialiseerd in innovatievraagstukken voor onder meer de medische sector, de luchtvaart en de bouw, is in die kwart eeuw uitgegroeid van een zolderkamerproject van twee studiegenoten tot een internationale speler met meer dan 75 werknemers.


 


De officiële viering van het jubileum werd vanwege de pandemie noodgedwongen een jaartje uitgesteld, maar werd uiteindelijk alsnog ruimschoots gevierd met een feest voor alle werknemers en de presentatie van een jubileumboek waarin wordt stilgestaan bij de groei die BOIKON heeft doorgemaakt.


 


Algemeen directeur Erik Oosterhof: “…De drive waar we al die jaren geleden mee zijn begonnen is nog steeds dezelfde. We willen het verschil maken en een maatschappelijke impact hebben, maar tegelijkertijd de groei beheersbaar houden. Ik ben er trots op om te kunnen zeggen dat we elk project dat we zijn aangegaan tot een goed einde hebben weten te brengen. Dat gaat soms met vallen en opstaan, kan ik na een kwart eeuw werkervaring wel zeggen, maar we maken onze slogan – shaping technological innovations – altijd waar.”


 


Van zolderkamer tot modern bedrijfspand


Begonnen met het maken van technische tekeningen en het handelen in het aluminium profielsysteem, vestigde BOIKON zich vrij snel na de oprichting in het JOS bedrijvencentrum Leek. Binnen vijf jaar had het bedrijf meerdere werknemers en een eigen nieuwbouwpand op het industrieterrein Leeksterhout. In 2009 werd deze ingeruild voor het huidige duurzame pand ter grootte van een voetbalveld aan het Leeksterveld langs de A7. Hier is BOIKON doorgegroeid tot een technologische innovator en erkend leerbedrijf in het Noorden, dat werkgelegenheid biedt aan ruim 75 werknemers en altijd openstaat voor stagiaires en afstudeerders uit de regio.


 


Vijf pijlers


Wat begon met eenvoudige frames en kleinschalige pick & place-systemen bij regionale klanten, groeide uit tot de levering van volledige transport-, handling- en automatiseringssystemen voor productielijnen en - processen door heel Nederland en ver daarbuiten. Onlangs heeft BOIKON een herprofilering doorgevoerd, waarbij de verschillende specialismen van het bedrijf vijf op zichzelf staande pijlers werden met een eigen naam en identiteit. Zo omvat DUCO het aluminium profielsysteem en reeds gestandaardiseerde maatwerk automatiseringsoplossingen, legt FOSKE zich toe op de automatisering van sterilisatieafdelingen in ziekenhuizen, focust FALKO zich op de productie van lichtgewicht thermoplastisch composiet onderdelen voor de luchtvaart en automobiel, bouwt SYBOLT aan geautomatiseerde gevelbekleding van prefab wanden, en vind je onder de naam DJURA intelligente track & trace-systemen. Ook service, support en onderhoud spelen een prominente rol in de bedrijfsvoering van BOIKON.


 


Fotobijlage:  • Het herkenbare pand van BOIKON op het Leeksterveld naast de A7

  • Het 25 jarig jubileum logo