Bevlogen vogelaar in Eelde.


 


Afgelopen Woensdag avond was vogelaar Arjan Dwarshuis in een afgeladen cafe Boelens in Eelde voor een lezing. Tijdens de lezing nam hij de mensen mee naar hoe het allemaal begon, zijn Big Year, maar voornamelijk zijn laatste boek en nieuwe docu.


 


Hoe hij als klein jochie al op de pier bij Schevingen stond in een flinke storm om zeevogels te kunnen zien als de Jan v Gent en verschillende soorten Jagers. Gewonde vogels die hij liet herstellen in de badkuip. Tot hij hoorde over een Big Year, zoveel mogelijk vogel soorten zien in een jaar, over de hele wereld. Dat was iets wat hij ook wilde. Door studie raakte het op de achtergrond, maar uiteindelijk in 2016 was het zo ver. Maar toen het plan gesmeed was kwam amerikaan Noah Stryker een jaar eerder met het plan een Big Year te houden. Hij verbeterde het record van 4300 naar over de 5000 soorten. Arjan zou dit record op 11-11-2016, met de aanwezigheid van zijn beste vrienden, verpletteren met als eind totaal 6852.


 


En daarna kwam alles in een versnelling voor hem, een boek en een film over zijn Big Year, en inmiddels een tweede boek “Zomergasten, Overwinteraars en Doortrekkers” en een docu in de maak. Al met al een geslaagde avond met 80 bezoekers die aandachtig luisterden. Er was zelfs zoveel aanvraag dat overwogen wordt om Arjan nog een keer terug te laten komen voor de mensen die niet konden komen.


 


Tekst en foto’s © Theo Kompier