Rick Ottema is met succes begonnen aan het verdedigen van zijn titel in de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De in Muntendam geboren en getogen wielrenner won de eerste etappe in Nieuw-Roden.

Hij troefde zijn twee medevluchters Aldert van der Veen uit Wijnjewoude en Bjorn Bakker uit Heerenveen af in de eindsprint. Ottema, tegenwoordig woonachtig in Leeuwarden, trok na de koers over 80 kilometer de gele leiderstrui aan.

Deze droeg hij vorig jaar voor het laatst in De Wilp toen hij gehuldigd werd als eindwinnaar van de editie van 2021.

 

 

Nei-Roner Patrick vd Duin moest de koers door een valpartij al vroeg verlaten. Hij hield hierbij een gebroken pols aan over.
 


Duidelijk verschil

Aan het begin van de wedstrijd in Nieuw-Roden liet Ottema meteen zien wat zijn bedoelingen zijn. Hij was de eerste die wegreed uit het peloton. Hij slaagde er niet in om alleen weg te komen. Na nog wat schermutselingen vormde zich uiteindelijk de kopgroep van de drie sterkste renners. Ottema won met duidelijk verschil al kwam Van der Veen vlak voor de meet nog aardig in de buurt.
 


Streven naar zesdaagse

De andere deelnemers zullen in de drie resterende etappes van goede huize moeten komen want Ottema is in vorm. Afgelopen vrijdag eindigde hij nog als twaalfde tussen de profs bij het NK Wielrennen. De tweede wedstrijd is dinsdagavond in Peize.

Vrijdag wordt er gekoerst in Leek, de finale is traditioneel op zaterdag in De Wilp dat voor de zestigste keer de wielerronde organiseert. De organisatie streeft ernaar om in 2023 weer een zesdaagse te kunnen organiseren. Er wordt gesproken met een drietal nieuwe startplaatsen.


Foto's© Roel Lubbers


 

Video Roel Lubbers