Het Rijk heeft bijna 60 miljoen euro toegekend aan infrastructurele maatregelen in de regio Groningen-Assen die de woningbouw in de regio moeten versnellen. Het gaat om de woningbouwlocaties Assen Kloosterveen, Groningen Eemskanaalzone, Groningen Stadshavens, Groningen Suikerzijde en Noordenveld (2.750.000 euro , Peize en Roden).


 


De maatregelen worden gefinancierd uit de 7,5 miljard die het kabinet hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) willen met de financiering van de infraprojecten meters maken in de woningbouw.


 


De infraprojecten voor de woningbouwlocaties in de regio Groningen-Assen vloeien voort uit de Verstedelijkingsstrategie die voor de hele regio is opgesteld. In totaal zijn er voor 18 projecten aanvragen ingediend, waarvan er in deze eerste ronde 5 zijn gehonoreerd. Deze projecten voldeden aan de voorwaarden: binnen drie tot vijf jaar de eerste schop in de grond en minimaal 500 woningen. De overige 13 projecten (ook kleinschaligere) gaan op voor de tweede ronde in november.


 


Voorzitter van Regio Groningen-Assen (RGA) en gedeputeerde van de provincie Groningen Mirjam Wulfse is voor dit moment tevreden met de toekenning: “Het is een mooi bedrag waarmee we sneller heel veel woningen kunnen bouwen, vooral in de steden. En er staat meer op ons wensenlijstje dat we bij het ministerie hebben ingediend. Ik verwacht dat het Rijk in de volgende ronde ook kleinere infraprojecten honoreert, want die zijn van belang voor een evenwichtige groei van onze regio. Niet iedereen wil immers in de stad wonen.”


 


Over de Verstedelijkingsstrategie


De Verstedelijkingsstrategie voor de regio Groningen-Assen is niet vanaf nul bedacht en getekend. In de RGA, het bestuurlijk samenwerkingsverband dat al 25 jaar bestaat, zijn er altijd al afspraken gemaakt over woningbouwplannen, de bereikbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit van de regio. De zogenaamde T-structuur die de regio kenmerkt en de ontwikkeling van kerngemeenten met een woningbouwopgave, zijn opgaven die de regio hebben gebracht waar ze nu staat. De Verstedelijkingsstrategie borduurt hierop voort en biedt nieuwe kaders voor woningbouw, mobiliteit, werken, ruimtelijke kwaliteit, groen, leefbaarheid, etc. Daarmee vormt de Verstedelijkingsstrategie dé basis voor de RGA om met, of namens de deelnemers, het gesprek aan te gaan met het Rijk over het realiseren van grote toekomstige opgaven.