Kamerkoor Moderato Cantabile is in 2001 opgericht door de huidige dirigente Nana Tchikhinashvili en heeft sindsdien een veelzijdig en kleurrijk repertoire opgebouwd. Het koor was onlangs te horen bij het 4 mei Herdenkingsconcert in de Martinikerk en geeft regelmatig concerten in het noorden, maar ook daarbuiten, waaronder de Hermitage in Amsterdam en het Vaticaan in Rome. De dirigente laat zich bij de keuze van het repertoire leiden door de schoonheid van de muziek. De kenmerkende klankkleur van Moderato Cantabile wordt gevormd door een zorgvuldig samenspel van de verschillende stemmen en legt daarmee de ziel van het koorwerk bloot.


 


Het koor viert het 20- jarig bestaan in juni 2022 met een drietal jubileumconcerten onder de naam ‘Drieluik’. Het veelzijdige programma bevat klassieke en moderne werken. De leidraad is echter muziek met een bijzondere en soms mystieke klank die de luisteraar vervoert naar andere tijden en plekken. Deze veelzijdigheid is te horen in de werken Salve Regina en Summa van Arvo Pärt en meerdere stukken uit het Requiem for my friend van Zbigniew Preisner. Dit indrukwekkende werk schreef Preisner vanwege het sterven van zijn goede vriend Krysztof Kieślowski maar het is tevens een ode aan hun diepe vriendschap.
Het koor is trots dit werk te mogen zingen omdat het in Nederland zelden is uitgevoerd en Nana Tchikhinashvili optreedt als vocalist. Bovendien is Nana componist en zingt het koor drie van haar werken: Deus Noster, Miserere Nobis, Pater Noster en een bewerking van La double vie de Véronique (origineel Z. Preisner).
Een zeer ervaren organist en enkele jonge, talentvolle musici begeleiden het koor op viool, altviool en cello.
Nana Tchikhinashvili (dirigente/componiste/mezzosopraan) is geboren en getogen in Tbilisi, Georgië, waar zij koordirectie studeerde op het Staats Conservatorium. Haar focus ligt vooral op de muzikale interpretatie als geheel. Met haar bijzondere eigen stijl van dirigeren, door koorleden ook wel gekarakteriseerd als ‘zingen met je handen’ in combinatie met enthousiasme, doorzettingsvermogen en liefde voor muziek, bereikt zij de klankkleur die de ziel van een muziekstuk bloot legt.


 


PROGRAMMA


Deus Noster N. Tchikhinashvili / mannenkoor (a capella)
Miserere Nobis N. Tchikhinashvili / mixkoor (a capella)
Pater Noster N. Tchikhinashvili / mixkoor (a capella)
De Profundis A. Pärt, bewerking N. Tchikhinashvili /


mixkoor (met orgel)


My Heart is in the Highlands A. Pärt / mannenduet B. Busz, E. de Kleine


(met orgel)


Salve Regina A. Pärt / mixkoor (met orgel)
Summa A. Pärt (met strijkers)


– PAUZE –


La double vie de Véronique N. Tchikhinashvili, op een thema van Z.


Preisner (met strijkers)


Delen uit Requiem for my friend Z. Preisner
Officium mixkoor (a capella)
Kyrie mixkoor (met orgel, solo viool)
Dies Irae mixkoor (met orgel)
Offertorium dameskoor (met orgel, strijkers)
Sanctus mixkoor (met orgel, strijkers)
Agnus Dei damestrio P. Kilian, G. Bakker, N.
Tchikhinashvili (met strijkers
Communio mixkoor (met solo viool)


Lacrimosa mixkoor, solo N. Tchikhinashvili (met orgel, strijkers)


Meeting mixkoor (met strijkers)
Postscriptum: Prayer solo J. Bergsma (met strijkers)


 


Het concert ‘Drieluik’ wordt uitgevoerd op zaterdag 18 juni 2022 om 20.00 uur in de Martinikerk te Groningen, zondag 19 juni 2022 in de Parochiekerk te Heerenveen om 15.00 uur en op zaterdag 25 juni 2022 om 20.00 uur in de Koepelkerk te Veenhuizen.


Toegangsprijs: 20 EUR


U kunt zich aanmelden om kaarten te reserveren via moderatocantabile@gmail.com 


 


Zie verder moderatocantabile.nl
Met dank aan:


De Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en Groningen, VSB fonds, De Kattendijke/Drucker Stichting, Büchli-Fest-Meijerfonds


 


INSTRUMENTALISTEN
Nino Natroshvili (viool)
Nouschka van Schaik (viool)
Ani Natroshvili (altviool)
Eleanore Tan (cello)
Sjoerd Ruisch (orgel)