-
Veranderingen op til bij het Oude Postkantoor
17.Jun.2022

Veranderingen op til bij het Oude Postkantoor

Op 14 september 2013 werden de laatste brieven en pakjes bezorgt vanuit het postkantoor aan de Wijnberstraat te Roden. 3 week later, waren de plannen, zou er van het pand geen spaan meer over zijn. Zie daar, het karakteristieke gebouw staat er bijna 9 jaar later nog altijd.

Plannen werden er destijds wel gemaakt, maar hiervan kwam helemaal niets terecht. Thans zijn er om het hek grote spandoeken aangebracht en schijnt er nu dan toch eindelijk schot in het geheel te zitten. In totaal gaat het om 17 woningen aan de Nieuweweg. Dat zijn 2-onder-1-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen. 

Eind 2013 vonden de meeste postbodes hun werkplek in Assen om daar voorbereidende werkzaamheden te verrichten en daarna terug te keren naar Roden, de post op te halen bij één der 3 plaatselijke depots en vervolgens 1 of meerdere wijken te bezorgen.

 

De sfeer onder de postbodes en zaterdagwerkers aan de Wijnbergstraat en een korte onderbreking aan de 1e Energieweg, was zeer prettig, gemoedelijk en toen had men nog iets voor elkaar over. Moest er op een zaterdag, wegens omstandigheden, geruild worden van dienst, dan was dat nooit een probleem.

 

De voetballende Roner postbodes stonden op de groene grasmat ook hun mannetje, want ze werden eens in Emmen, na geen wedstrijd te hebben verloren, DRENTS Kampioen. Het kerstklaverjassen was jaarlijks een hoogtepunt en met een vette vleesprijs gingen de deelnemers licht aangeschoten naar huis......!

 

Zelfs werd er in 1980 door de postbodes een blijspel "Het vrolijke tankstation" bij "Het Wapen van Drenthe" opgevoerd, waarin de boertjes Kris en Kras een hoofdrol vervulden. Aan een sorteercursus aan de Wijnbergstraat bewaren sommige deelnemers hele mooie herinneringen.
Of niet Arend Jan..?

Over humor was er in en buiten de bestellerszaal geen klagen. Zo verscheen er op een morgen een heuse kapper ten tonele om een besteller, uit Roderwolde, die een grote mond had, te ontdoen van z'n weelderige haardos. Stropdassen werden doorgeknipt en aan de 1e Energieweg werd de brandslang veelvuldig gehanteerd en ging er wel eens iemand doorweekt naar huis. Ook zou er een huwelijk worden gesloten tussen ene Hans en een zekere Grietje. Dit sprookjeshuwelijk werd echter voortijdig afgeblazen......!

Hoe het postverhaal aan de Wijnberstraat verder zal verlopen? De tijd zal het leren.

Foto's©/tekst Roel Lubbers

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.