Nu de bouwkosten voor het ambitieuze Sporthuis Peize een half miljoen hoger liggen dan verwacht, is het maar de vraag of het plan doorgang kan vinden, schrijft RTVDrenthe. Gisteren werd het onderwerp van de Noordenveldse raadsagenda gehaald, om volgende week besproken te worden. Als het college van B en W tegen die tijd de vele vragen over het plan niet heeft kunnen beantwoorden, is de kans groot dat er een streep door het sporthuis kan.



 

Het Sporthuis in Peize moet een multifunctioneel sportcentrum worden waar binnen- en buitensporten samen komen. Eerder trok de gemeente Noordenveld al 2,1 miljoen euro uit voor de bouw. Met een subsidie voor duurzame verlichting en 2 ton voor de voetbalvereniging Peize, kwamen de geraamde totale kosten toen op 2,9 miljoen euro uit.


 


Goedkopere deuren



Uit de aanbesteding blijkt nu dat het plan in totaal 7,5 ton hoger uitvalt dan verwacht. "Dat heeft te maken met de stijging van bouwkosten en de situatie in Oekraïne", verzucht wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks).



De gemeente Noordenveld verwacht zo'n 2,5 ton te kunnen besparen door andere materialen te kiezen. "Denk aan goedkopere deuren", geeft Wekema als voorbeeld aan. "De andere 5 ton vragen wij van de raad. Daar moet snel een beslissing over genomen worden."


 


Weten we waar we ja of nee tegen zeggen?



Er is haast geboden omdat de offerte die nu voorligt nog maar geldig is tot 27 juni. Wacht de gemeente langer, dan bestaat de kans dat de bouwkosten nog hoger worden.



Maar alleen al de coalitiepartijen kunnen met het huidige plan niet instemmen. Zo laat laten Gemeentebelangen en PvdA/GroenLinks weten dat er 'te veel open eindjes' aan het plan zitten. "Het risico is enorm. Het is nog niet gezegd dat het bij die extra 5 ton blijft", zegt Richard Veurman (Gemeentebelangen).



"We willen eerst duidelijkheid hebben over de kosten", zegt Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks). "De overschrijding is behoorlijk. En weten we precies waar we ja of nee tegen zeggen? Om alles opgehelderd te krijgen zijn er gisteren nog vragen naar het college gestuurd."





 




Toch herbouw?



Epema benadrukt dat als de verantwoordelijke wethouder Alex Wekema met goede antwoorden komt, er zeker een mogelijkheid bestaat dat het plan in deze vorm doorgaat. "Want er zijn ook zeker argumenten om hier wél mee door te gaan."



Veurman vindt dat er snel duidelijkheid moet komen voor de betrokken verenigingen, waarvan voetbalvereniging Peize de grootste belanghebbende is. "Daarbij kun je ook kijken naar andere plannen, zoals de herbouw van de huidige accommodatie van de voetbalvereniging."


 


Aderlating



Harm Jan Danker, voorzitter van VV Peize, zegt dat het juist de gemeente Noordenveld was die Peize op het spoor bracht van een sporthuis. "Toen wij ooit vroegen om een nieuwe accommodatie, vond de gemeente dat wij in moesten zetten op een breedgedragen accommodatie voor binnen- en buitensporten. Eindelijk hebben we iets, maar nu lijkt de gemeente te zeggen dat er geen geld is."



Danker wil niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar zegt het 'teleurstellend' te zullen vinden als de stekker nu uit het sporthuis zou gaan. "Voor onze vereniging en het dorp Peize zou dat een hele aderlating zijn. Maar vooralsnog ga ik ervan uit dat het plan gewoon doorgaat."



Komende woensdag staat het onderwerp weer op de raadsagenda. Dan moet blijken of Wekema de vragen van de raad voldoende heeft kunnen beantwoorden, om het plan doorgang te laten vinden.







 


Wat betekent dit voor andere projecten?



Het plan voor Sporthuis Peize zelf wordt bij het huidige plan in wezen niet anders, zegt wethouder Wekema. "Maar dat het nu duurder uitvalt en we andere materialen moeten gebruiken, is vervelend. Je vraagt je dan ook direct af wat het voor andere bouwprojecten gaat betekenen. De prijzen in de bouw stijgen hard."



Wekema voorziet problemen voor andere bouwprojecten, nu de prijzen in de bouwsector niet afnemen en de oorlog in Oekraïne voortduurt. Het is precies de reden dat hij haast wil maken om het huidige plan er met deze prijzen door te krijgen, omdat het anders nóg duurder wordt.