In 2021 werden zo’n 84.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Drenthe. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Emmen, gevolgd door Hoogeveen en Noordenveld. Deze gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor 48,8% van alle Drentse snelheidsboetes. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).


 


In Emmen werden vorig jaar 18.215 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 50 prenten per dag. Ook in Hoogeveen (12.937) en Noordenveld (9.736) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid. In De Wolden werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 644 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 


 


In De Wolden gemiddeld meest forse overtredingen


De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Drenthe was vorig jaar 9,1 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in De Wolden - ondanks het lage aantal boetes - over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding in deze gemeente zelfs 13,1 km/u. In De Wolden was in 2021 overigens geen enkele vaste flitspaal of trajectcontrole te vinden: deze gemiddelde snelheid is door politiekorpsen gemeten met mobiele flitsers en/of laserguns langs de weg.  


 


De top 5 Drentse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:


   1. De Wolden: gemiddeld 13,1 km/u te hard

  2. Coevorden: gemiddeld 10,3 km/u te hard

  3. Aa en Hunze: gemiddeld 10,1 km/u te hard

  4. Tynaarlo: gemiddeld 10 km/u te hard

  5. Meppel: gemiddeld 9,9 km/u te hard


 


In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. 


 


Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden. 


 


Assen heeft de actiefste flitspaal van Drenthe


De meest actieve flitspaal van Drenthe staat langs de Vaart in Assen. Met in totaal 8.876 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook de flitsers langs de N857 in Borger-Odoorn (8.151 boetes) en langs de N852 in Hoogeveen (6.791) draaiden overuren in 2021.


 


Bron: Overzicht verkeersboetes Independer