Roden - Op woensdag 8 juni zetten wethouder Kirsten Ipema en directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma hun handtekening onder de bouwovereenkomst voor de nieuwe gemeentewerf en het nieuwe grondstoffencentrum aan de Ekkelkamp in Roden. Dit gebeurde op de plek waar het mooie nieuwe bedrijf gebouwd gaat worden. Symbolisch was er een deur neergezet waarvan Kirsten de sleutel overhandigde aan Biense. Deze deur zal ook in het nieuwe gebouw weer terug te vinden zijn en bij oplevering zal Biense de sleutel dan ook weer terug geven aan Kirsten.

De bouw van het nieuwe complex zal naar verwachting dit najaar van start gaan. Oplevering staat gepland in de loop van 2023.

Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) werd eind oktober 2021 gekozen als bouwpartner voor dit project. In het ontwerp van BGDD gaat veel aandacht uit naar architectuur, verkeer, duurzaamheid, circulariteit en gebruikswaarde. Met het oog op duurzaamheid en circulariteit zullen in de nieuwbouw materialen worden gebruikt die al eerder op een andere plek zijn gebruikt.

HET ONTWERP
Het afvalbrengstation is ontworpen als een compact, flexibel en aanpasbaar gebouw. Dit mede dankzij toepassing van het Modulo-systeem als basis. De onderdelen van het Modulo-systeem, de zogenaamde U-elementen, kunnen in hun geheel losgekoppeld worden en verplaatst. Hiermee beschikt gemeente Noordenveld straks over een uniek en zeer flexibel systeem.

Het project bestaat uit vier onderdelen:
De gemeentewerf met een kantoor, stalling en werkplaatsen voor het wagenpark.
Het werfterrein met onder meer de voorzieningen voor de gladheidsbestrijding.
Het brengstation voor inwoners en een parkeerterrein voor de medewerkers.
Daarnaast komt er een voorsorteercentrum waarbij materialen die een tweede kans verdienen apart kunnen worden gelegd.

Foto's© Coby van Zanten