Peize – Vorige week kreeg ik een uitnodiging om een bakje koffie te komen drinken bij Centraal Team Peize: "om 8 uur is de koffie klaar! We hebben wat te vieren namelijk!" Woensdag avond was het zover. Ik had geen idee wat er te zien zou zijn, maar wat ik daar aantrof had ik zeker niet verwacht…


 


Vier units aan elkaar vast gemaakt, een ollerwets keukentje inclusief frituurpan, een barretje, een Perzisch kleedje op de tafel, schemerlampjes aan de muur met zo’n lederen kapje, en hanglampen uit grootmoederstijd. En het belangrijkste; een geweldige draaitafel met honderden cd’s, lp’s en singeltjes. Alles keurig voor elkaar en alles door de mannen zelf verbouwd. Fantastisch!


 


Jose Douwes, Jan Roelof Ansingh, John Bakker en gebroeders Ricardo en Denny Dijk zijn nog maar een paar van de heren die ieder jaar weer in de laatste week van december een marathonuitzending organiseren. Onder het genot van een bakje koffie beginnen de verhalen. Hoe ze in 2000 zijn begonnen met het idee om tussen kerst en oud en nieuw een week lang, 24 uur per dag de ether in te gaan, wat vroeger onder de noemer ‘geheime zender’ viel. Op diverse plekken werd er illegaal uitgezonden, wat het extra spannend maakte. Totdat ze op heterdaad betrapt werden en al hun apparatuur meegenomen werd en daarnaast een  dikke boete aan de kont kregen. Hoe mooi om te zien dat heel Peize en omgeving achter deze groep van zo’n 16 man stond en hun hielp met giften. Jan Roelof vertelt “Er kwamen zelfs kleine kinderen op de fiets vanuit Roden, met tekeningen en enveloppen omdat ze ons misten, zo aandoenlijk. We hadden geen idee dat dit zo leefde bij iedereen. Al met al kregen we veel geld, zoveel dat we besloten een feest te geven, met artiesten.  Nu zitten we al weer een aantal jaar hier, aan de Groningerweg achter het Avia tankstation. We zenden nu ook legaal uit op 105,0 en zijn groter dan we ooit hebben kunnen dromen. Alleen gebeurd dit allemaal maar 1 week per jaar, de laatste week en dat is een feestje kunnen wij je vertellen en dat beamen de mannen. Mooiste is dat er een melkbus hangt waar in gedoneerd kan worden in ruil voor drinken, een tosti of een gehaktbal."


 


De reden waarom ik uitgenodigd ben is dat ze inmiddels meer dan 20 jaar bestaan en dit wordt gevierd, gróóts gevierd. Dit hadden ze al eerder willen doen, maar ja, corona… In het pinksterweekend komt er een grote tent op het evenemententerrein aan de Brinkweg en komen er diverse artiesten optreden. Zaterdagavond 4 juni vanaf 20:00 uur en zondag 5 juni vanaf 15:00 uur. Graag willen ze iedereen uitnodigen om het feest met hun te vieren. Ook voor dit feest regelen de heren alles zelf, ze zetten zelf de grote tent neer, regelen de beveiliging, de drank, de muntverkoop, de dixies.. Alles wordt tot in de puntjes geregeld, zoals ze zelf zeggen ‘met mekoar’. Iedereen kent via via wel weer iemand die kan helpen. En zo worden de kosten laag gehouden.


 


Voor de vergunning moet dit wel via kaartverkoop, maar een kaartje kost maar €5,00 en is te bestellen via www.ticketfestival.nl.  Je kunt op hun facebook (Centraal Team Peize) kijken welke artiesten er komen. Maar wij verklappen alvast dat onze local, Eltjo ook optreed!


Dus scoor snel je ticket, want dit wil je toch niet missen. En eind december komen we weer terug op hoe het er dan aan toe gaat. Succes mannen!


 


Coby van Zanten©