Wethouder Wekema opent jubileumfeest Schaakclub Roden


 


Wethouder Alex Wekema deed zaterdagmiddag de openingszet van het jubileumfeest van Schaakclub Roden. Namens de gemeente Noordenveld feliciteerde hij de club met haar 60e verjaardag en overhandigde hij een subsidie van €500 aan voorzitter Arend van der Burgh als tegemoetkoming in de kosten van het feest en het jubileumboek ‘Schaakclub Roden 1961-2021’. Hij kreeg daarop uit handen van voorzitter Arend van der Burgh een exemplaar van het door Ger Battjes, Ruurd Kunnen en Tom Visser geschreven jubileumboek uitgereikt. Dat Wekema het schaakspel een warm hart toedraagt, bleek toen hij te kennen gaf een partij te willen spelen met de bijna 95-jarige Derk Holman. Tegen de meer dan 60 jaren ervaring die de nestor van de club met zich meedraagt, was de wethouder echter niet opgewassen.


 


De feestelijkheden werden daarna voortgezet met simultaanwedstrijd. De sterke Drentse schakers Geon Knol en Ivo Maris speelden ieder tegen zo’n 10 tegenstanders tegelijk. Ondanks het grote krachtsverschil konden Knol en Maris niet verhinderen dat ze een aantal remises moesten toestaan en Ward Romeijnders en oud-lid Edwin Heijs wisten zelfs van Maris te winnen.


 


’s Avonds vond het plechtigste deel van het jubileumfeest was plaats, namelijk de benoeming van Derk Holman tot erelid en van Ger Battjes en Tom Visser tot lid van verdienste. Zij ontvingen een oorkonde en een fraaie bokaal. Jan van Spijker, Cees Hageman en Henk van Bemmel ontvingen eervolle vermelding voor alles wat zij in een lange reeks van jaren voor Schaakclub Roden hadden gedaan.