ENG


 


Ik ben dit jaar begonnen met het regelmatig kopen van speelfilms op dvd via marktplaats.nl. Films van pakweg 50 jaar geleden zijn vaak niet meer te krijgen in de fysieke winkels en dan is marktplaats een uitstekend alternatief. Betrouwbaar ook. Tot nu toe heb ik al heel wat dvd’s op deze manier gekocht en nog nooit zat er een kat in de zak bij. De contacten verlopen snel, efficiënt en bijna altijd heb ik het gekochte product binnen 3 dagen in huis. Tegen een kleine vergoeding heb ik mijn collectie al flink mogen uitbreiden. De aankoop van een van de films leverde ook nog eens een leuke ontmoeting op.
Iemand bood de film Alien via marktplaats te koop aan. Een dvd waar ik toevallig naar op zoek was. De verkoper bood het onder het pseudoniem UUTNAAIBULTJE te koop aan, een ander (Gronings) woord voor vluchtheuvel.
Zijn woonplaats is Groningen en in tegenstelling tot andere keren wanneer ik het over de post ontvang besloot ik het dit keer persoonlijk op te halen. Bij het openen van de deur zei de verkoper gelijk dat hij mij herkende. Ik vond het wel grappig want ik herkende hém helemaal niet. “Jij bent de schrijver van dat boek
Koffievinger,” zei hij. Ik kon niets anders dan bevestigend hierop antwoordden.
“Daar heb ik over gelezen,” voegde hij er nog aan toe. Hij vertelde mij dat hij een zoon met autisme heeft. Het was de bedoeling dat ik 5 euro zou betalen voor de BLURAY van Alien. “Laat maar zitten. Je mag hem zo mee hebben omdat ik je herken,” zei hij tot slot. Ik bedankte hem hartelijk en voelde me best gevleid dat hij mij herkende. Een dag later belde hij mij op met de mededeling dat hij Koffievinger wilde kopen. Het weekend daarop is hij het samen met zijn zoon komen halen en hebben we 1 ½ uur gezellig zitten kletsen, en dat allemaal door een vraag en aanbod via marktplaats. 2 weken geleden was er eindelijk weer een boekenmarkt in Roden, door corona was dit vorig jaar niet doorgegaan. Aangezien ze daar naast boeken, cd’s, vinyl, spelletjes ook dvd’s verkopen voor mij alle reden om ook daar weer eens rond te kijken. Ik voelde me er als een kind in een snoepwinkel en vond de ene speelfilm na de andere waar ik naar op zoek was. Uiteindelijk verliet ik met 8 (!) dvd’s voor 8(!) euro de boekenmarkt. Soms zoek ik films in een bepaald genre of richting. Nu was ik op zoek naar griezelfilms. In de genres thriller en horror dus. Speelfilms waarvan wordt gezegd dat ze je de stuipen op het lijf jagen. Alien bijvoorbeeld over een babymonster dat inwendig in een van de personages zit en met vlijmscherpe tandjes zich bloederig een weg naar buiten werkt. Waarna het ongelooflijk snel volwassen wordt en de rest van de crew van een spaceshuttle naar het leven staat en als lekker hapje ziet. Uiterst vervelend voor die personages maar het joeg mij niet echt de stuipen op het lijf. Desondanks vond ik de film op zich wel goed.


 


The Shining met Jack Nicholson als een krankzinnig geworden schrijver en conciërge van een verlaten hotel wordt door menigeen als een van de engste films aller tijden gezien met de bekende quote: ‘Here’s Johnny,’ als hij met een bijl het hout van de deur inslaat. Goed en spannend, ja. Maar eng, nee.
Ook de film Don’t look now met Donald Sutherland en Julie Christie over een echtpaar dat na de verdrinkingsdood van hun dochtertje dit proberen te verwerken in Venetië wordt betiteld als griezelig. Ik vond de film dramatisch en naargeestig maar niet griezelig.
Ik vraag me oprecht af of er een film bestaat die ik wel eng vind. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat het lang licht is en dat je dit soort films het beste kunt bekijken als het donker is. Persoonlijk vind ik het niks dat het zolang licht is en ben ik blij dat na 21 juni de dagen weer korter worden en het gaandeweg weer langer donker is.


 


Wat betreft fictie en realiteit ben ik het wel eens met de stelling dat de realiteit vaak zoveel enger en erger is dan fictie. En fictie de realiteit niet kan overtreffen. Om een paar voorbeelden te noemen. Dat slechts 1 man in Moskou de hele wereld in zijn greep heeft. Dat slechts 1 man op een zorgboerderij in Alblasserdam meerdere dodelijke slachtoffers maakt. En gisteravond nog in het journaal. Ook weer slechts 1 enkele man in de Verenigde Staten die met een racistisch motief 10 mensen in en om een supermarkt doodschiet. Dat vind ik eng. En het engste is nog wel dat zoiets vandaag of morgen zomaar weer ergens anders plaats kan vinden.