Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

Zaterdag 10 september Open Monumentendag in de gemeente Westerkwartier!


Dit jaar op donderdagavond 1 september aanvullend een thema-avond met sprekers over duurzaamheid


 


Zaterdag 10 september vindt weer de traditionele Open Monumentendag plaats in het Westerkwartier. Heel veel monumenten kunnen dan door iedereen bekeken worden. Van Ezinge tot Leek, van Opende tot Nuis: ​op de tweede zaterdag van september openen de deelnemende monumenten gratis hun deuren voor wie dat interessant vindt. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het landelijke thema is Duurzaamheid. Monumenteigenaren/beheerders die wij nog niet kennen, maar die wel mee willen doen kunnen zich melden via mail: omd.westerkwartier@gmail.com


 


Thema-avond donderdag 1 september met Het Groninger Landschap en BOEi


Naast de landelijk georganiseerde Open Monumentendag zelf, wordt in het Westerkwartier dit jaar een speciale thema-avond georganiseerd met diverse interessante sprekers die in zullen gaan op het thema duurzaamheid en monumenten. Het Groninger Landschap geeft een presentatie van hoe een door aardbeving getroffen boerderij duurzaam hersteld is en directeur van BOEi, Arno Boon, zal vertellen over monumentale panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Deze thema-avond start om 19.30 in de Cazemier Boerderij in Tolbert (adres: Hoofdstraat 27, 9356 AT Tolbert) en is gratis te bezoeken.


 


Steunpilaar 2022


Aan het eind van de thema-avond  duurzaamheid zal de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem, nog de Steunpilaar uitreiken. Mensen en/of organisaties die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de monumenten in het Westerkwartier maken jaarlijks kans op deze prijs.


 


Programma-boekje


​Wie precies wil weten welke monumenten vrij te bezichtigen zijn op 10 september, of meer achtergrondinformatie wil hebben over de thema-avond op 1 september, kan het programmaboekje downloaden van de website openmonumentendagwesterkwartier.nl. Het programmaboekje is vanaf eind augustus digitaal en op papier beschikbaar. Wij hopen op een interessante thema-avond en een leuke Open Monumentendag met een goede opkomst!


 


Op bijgevoegde foto ziet u het voltallige bestuur in –volgens Elsevier- het mooiste dorp van Nederland met van links naar rechts: Ruud de Jong, penningmeester, Lieke van Poucke, algemeen bestuurslid, Lex van Wijngaarden, algemeen bestuurslid, Arnold Bloem, voorzitter en Jur Engels, secretaris.