Definitief ontwerp kunstwerk Vasalis voor Heereborchplein


 


“Alleen mijn voeten op de oude grond verbinden mij met het bestaande”  1. Vasalis


 


Op 26 april is het definitief ontwerp van het kunstwerk in de geest van Vasalis voor op het Heereborchplein in Roden gepresenteerd. Kunstenaar Nicolaas Dings heeft verschillende gedichten van Vasalis verwerkt in het ontwerp. Het is de bedoeling om op 16 oktober 2022 het kunstwerk te onthullen.


 


Gemeente Noordenveld is opdrachtgever


Het initiatief voor een kunstwerk komt vanuit de gemeente Noordenveld om in het centrum op een mooie en centrale plek de dichter Vasalis, pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leemans, te eren. De totstandkoming van het kunstwerk is begeleid door een kunstcommissie met daarin onder andere  omwonenden en de Zakenkring Roden.


Het kunstwerk kan mede door financiering van het Mondriaan Fonds en de provincie Drenthe gerealiseerd worden. Maar er  ontbreekt nog een klein bedrag van de totale kosten van 56.000 euro.


 


Crowdfunding door Vasaliswerkgroep


Daan Nijman gaat vanaf 10 mei 2022 een crowdfunding actie starten om de laatste financiële middelen bij elkaar te vinden. Burgemeester Klaas Smid en wethouder Alex Wekema zijn ambassadeurs voor deze actie. Ook Jacob Fröhlich (Winsinghhof) en Femke Liemburg (boekhandel Daan Nijman) hebben hun steun toegezegd. Meer informatie over de crowdfunding is te vinden via https://www.voordekunst.nl/projecten/12963-een-kunstwerk-voor-vasalis-in-roden