Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

In de begin van de avond heeft een Lancaster-bommenwerper boven onze gemeente en Westerkwartier gevlogen. Eerder vandaag had ie een ereronde gemaakt boven delen van Overijssel. Het is een roemruchte toestel dat door de geallieerden werd ingezet in de Tweede Wereldoorlog.


 
De bommenwerper is een opvallende verschijning vanwege zijn drie opvallende geschutskoepels: één in de neus, één in de staart en één achter de vleugels bovenop het toestel. De vijand vreesde het vliegtuig vooral vanwege de grote hoeveelheid (brand)bommen die het kon vervoeren. De Lancaster was het werkpaard van de RAF, de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk. In de oorlog gingen er meer dan 3.200 Lancasters verloren. De bommenwerper vloog vandaag in totaal over achttien plekken in Nederland en België waar in de Tweede Wereldoorlog geallieerde toestellen zijn neergeschoten meldt RTV Oost.