Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

Dat de verzamelwoede van Gerard Bronswijk uit Roden na een artikel op DitisRoden.nl in februari, zoveel ophef zou veroorzaken, had hij in z'n stoutste dromen niet verwacht.


 


Snel na DitisRoden, werd de nieuwsgierigheid gewekt door het Roder Journaal en niet lang hierna stond een filmploeg van RTV Drenthe bij Gerard op de stoep aan de Heerestraat.


 


Inmiddels was het nieuws van de scheerapparaten van de Roner niet beperkt gebleven in z'n eigen regio, maar ontving Gerard onder andere brieven uit Uffelte, Brielle, Den Helder en Bergen op Zoom. Zelfs staat er nog een bezoek van een vader en zoon uit IJsselstein op het programma, want ze komen met een doos scheerapparaten naar het dorp van Ot en Sien.


 


Een grote bos bloemen mocht Gerard eveneens ontvangen van de Philishave verzamelaars Club.


Dagelijks ontvangt hij nog post of telefoontjes betreffende z'n bijzondere hobby. Alle brieven worden door Gerard beantwoord en ook legt hij bezoekjes af aan mensen uit de buurt, zelfs in Smilde, om apparaten op te halen. "Leuke gesprekken zijn dat", memoreert Gerard.


 


Zelfs heeft hij een scheerapparaat in z'n bezit waar ooit eens 007 James Bond reclame voor maakte! "Waor ik het meeste wies met bin, dat is een scheerapparaat in de vorm van een vuuraansteker", weet Gerard nog te vertellen.


 


Een respectabel aantal van zo'n 400 scheerapparaten staan bij Gerard in vitrines en kasten.


Dit aantal zal vermoedelijk binnenkort nog wel toenemen.


 


Tekst/foto's Roel Lubbers©