Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

Echtpaar Ensing viert diamanten huwelijk


 


Op 27 april vierden Henk Ensing en Tina Ensing-Hogen Esch dat zij 60 jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. Henk is geboren in 1940 in Peize, Tina is geboren in 1942 in Midlaren.
Henk is opgegroeid in Ubbena en in Peize waar zijn ouders een boerderij hadden. Tina groeide op in Midlaren waar haar ouders de (kampeer)boerderij de Bloemert runden. Deze kampeerboerderij was de start van het huidige Landal vakantiepark de Bloemert.


 


Ze leerden elkaar kennen tijdens één van de zaterdagse dansavonden in het Sprookjeshof in Zuidlaren. Tina was met een vriendin, Klazien, naar het Sprookjeshof gekomen. Henk was ook aanwezig. Klazien introduceerde Tina bij haar neef Henk. Tina en Henk raakten aan de praat, gingen dansen en van het één kwam het ander. Ze waren 18 en 16 jaren jong.


 


Henk was de beoogde opvolger voor de boerderij van zijn ouders. Tina had tijdens en na de middelbare school volop meegewerkt op de boerderij van haar ouders. Het boerenleven is hen beiden met de paplepel ingegoten.


 


Bij hun trouwen in 1962 zijn ze eerst ingetrokken bij Henk zijn ouders en gingen ze met zijn vieren de boerderij bestieren. Na enkele jaren is een huis naast de boerderij gebouwd waar Henk zijn ouders gingen wonen. Heerlijk een huis voor hun samen. De beide dochters Harma en Janny zijn hier geboren.


 


Begin jaren 70 hebben ze de boerderij van Henk zijn ouders overgenomen. Een mooi moment was toen hun nieuwe ligboxenstal werd opgeleverd op 200 meter van hun boerderij. Enkele jaren later werd de stal uitgebreid en een woning ernaast gebouwd. De oude boerderij werd verkocht.
Er kwamen twee schoonzonen Willem en Leo. Er zijn 4 kleinkinderen geboren, Wilber, Carsten, Ewoud en Welmoed. Er was voldoende te klussen in de woningen van de kinderen en de kleinkinderen hebben genoten van de oppas oma en opa. Ze hebben goede herinneringen aan logeerpartijtjes. Opa en oma stonden altijd klaar voor de kinderen.
De dochters hadden geen ambitie om de boerderij over te nemen. Er was geen opvolger dus is de boerderij verkocht zodat Henk en Tina het rustiger aan konden doen. Ze verhuisden naar een huis dichter bij het centrum van Peize.


 


Ze hebben altijd een moestuin gehad waar vele aardappelen en groenten zijn verbouwd. Ze werkten samen in de tuin en Tina was vele uren bezig met het inmaken en invriezen van de groenten.
Tina is bijna 60 jaren lid van de Vrouwen van Nu, ze heeft veel plezier aan deze verenging beleefd. Ze heeft een tijd een functie in het bestuur bekleed. Tina was jarenlang kampioen kegelen met een club gezellige dames waarmee ze in hotel Langewold in Roden speelden. Tegenwoordig bezoekt Tina een gymnastiekuur in het Dorpshuis. Henk heeft jaren als vrijwilliger op de Belbus van de gemeente Noordenveld gereden. Hij biljart graag en had zich aangesloten bij 2 verenigingen. Hij is meerdere malen lokaal club kampioen geworden. Voor één van clubs is hij nog steeds penningmeester.


 


Ze zijn echte spelletjes mensen. Na het middagmaal wordt er altijd een spelletje gespeeld. Het is daarbij belangrijk wie er wint. Klaverjassen is een hobby die ze in de Peizerborg spelen en met de familie.


 


In 2019 zijn ze verhuisd naar de Peizerborg waar ze tot volle tevredenheid wonen. Burgemeester
Smid kwam donderdag 28 april het echtpaar feliciteren met deze gedenkwaardige dag.