Aankomend weekend is het Drents oogstweekend gepland! Meer Bomen Nu gaat aan de slag in Peize, Anloo, Norg, Zuidlaren, Vries en het Drents Friese Wold. Iedereen kan helpenom jonge zaailingen een tweede kans te geven. De campagne van Urgenda verplant jonge boompjes en struiken van kansarme naar kansrijke plekken bij boeren en in nieuwe voedselbossen. Deze logische, goedkope en innovatieve methode om Nederland te vergroenen krijgt steeds meer voeten aan de grond. In Drenthe willen 48 plantlocaties samen 50.000 bomen en struiken planten. We zoeken nog vrijwilligers! Help je een dagje mee? Alle helpers mogen natuurlijk ook zelf een boom of struik mee naar huis.


 


Ziehier waar we aan de slag gaan. Aanmelden en precieze locaties kan via je vrijwilligersprofiel in de Bomenplanner!



  • Peize – 28 jan 14.00, achtertuin met els, wilg, berk

  • Anloo – 29 jan 09.30, priveterrein met lariks, conifeer, Europese vogelkers, vuilboom

  • Norg – 29 jan 11.00, hele kleine oogstlocatie in achtertuin

  • Zuidlaren – 29 jan 14.00, manege, bonte oogst

  • Vries – 30 jan 14.00, Voedselbos Vries, zomereik, es, populier, hazelnoot, hulst

  • Drents Friese Wold, 30 jan 10.00 Wateren, met dank aan Staatbosbeheer die ons op meerdere plekken toelaat om te helpen met ecologisch beheer.


 


Regulier worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Maar kwekers kunnen in de toekomst de vraag niet aan als de overheid 37.000 extra hectare bos wil aanleggen om klimaatverandering en de afname van biodiversiteit te keren. Maar er zijn bomen en struiken genoeg als we anders naar de natuur kijken en starten met ecologisch natuurbeheer.
Elke eik, beuk, meidoorn, wilg etc. produceert jaarlijks duizenden zaailingen. Maar de meeste halen het echter niet, ze sterven af en vergaan en dragen op die manier bij aan de biotoop, of ze worden verwijderd en versnipperd als onderdeel van regulier natuurbeheer. In plaats van de versnipperaar geeft Meer Bomen Nu deze bomen elders de kans volwassen te worden.
Vorig jaar gaf de campagne 500.000 bomen gratis weg en 80% overleefde de verhuizing. Deze winter gaan we voor de miljoen, samen met 700 plantlocaties, 3000 vrijwilligers, 250 oogstlocaties en 60 bomenhubs. Lees meer in het MBN Magazine.


 


Doe jij ook mee?


Meer Bomen Nu is nog deze hele winter op zoek naar oogstlocaties (landgoederen, stadsparken, campings) en vrijwilligers. Doe je mee voor klimaat en biodiversiteit? Meld je nu aan als vrijwilliger! www.meerbomen.nu . Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, geïnspireerd door het werk van stichting MEERGroen en opgestart samen met de Caring Farmers. Foto Pexels