Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

Een sociale huurwoning in Drenthe zoek je op www.thuiskompas.nl. Voor de corona QR-code op je telefoon heb je een DiGID nodig en die vraag je aan op internet. Informatie over uitkeringen, afvalstoffenheffing, een paspoort, scheiden, belasting, toeslagen, energiebesparen, je verhuizing doorgeven… je kunt het zo gek niet bedenken of je moet ervoor naar een website. Niet iedereen vindt daar even makkelijk de weg. Maar de bibliotheek helpt. Gratis! Ook als je geen lid bent.


 


 


“De bibliotheek is de plek waar iedereen met alle vragen terecht kan”, vertelt Evelien Huizinga, de lokale coördinator van de bibliotheken in de gemeente Noordenveld. “Niet alleen in onze gemeente, maar in heel Nederland. De bibliotheek doet dus veel meer dan boeken en dvd’s uitlenen!”


Je kunt gewoon binnenlopen en je vraag stellen. De persoon achter de balie helpt je en is het wat druk, dan wordt er iemand bij geroepen. Samen ga je op een rustig plekje achter een van de computers zitten, en op internet zoeken naar de informatie die je nodig hebt.


 


 


Thuiskompas


“We kunnen je inschrijven op Thuiskompas en laten zien hoe die website werkt. Hoe je het woningaanbod kunt bekijken en hoe je op een woning kunt reageren. Je hebt er een emailadres voor nodig, en als je dat nog niet hebt, dan maken we er samen een aan. En heb je thuis geen computer, tablet of mobiele telefoon, dan kan je op de computer van de bibliotheek je e-mail ontvangen. Dat kost niks. Als je op een woning reageert, stuurt Thuiskompas je een email of je in aanmerking komt of niet”, vertelt Evelien.


 


 


Voorzichtig


Voor de corona QR-code, belasting, toeslagen en andere privacygevoelige zaken heb je een DiGiD en een wachtwoord nodig. Die dingen regel je op internet. “Wij helpen je op weg, maar het echte aanvragen moet je zelf doen zonder ons. Dat kan niet anders. Het is net als met de pincode van je bankpas: die mag je nooit aan iemand anders geven.”


 


 


Zelf aan de slag


Voor mensen die nog nooit iets op de computer of internet hebben gedaan, hebben alle bibliotheken de Klik- en Tikcursus. En er is bijvoorbeeld een cursus Aan de slag met je DiGiD. De computerdocenten zijn vrijwilligers met verstand van zaken. De cursisten nemen vaak hun eigen telefoon, laptop of tablet mee maar dat hoeft niet.


Evelien: “Altijd in kleine groepjes, met veel persoonlijke aandacht voor de cursisten. Je leert er hoe de websites van de overheid werken, waar je een DiGiD voor nodig hebt, hoe je hem aanvraagt maar ook heel hoe je de muis moet bedienen en hoe je een email verstuurt.”


De cursussen zijn niet online. “Als het maar enigszins veilig kan, gaan ze tijdens corona door. Natuurlijk houden we ons aan de coronamaatregelen.”


 


De cursussen zijn vaak erg gezellig en je leert er nieuwe mensen kennen, vertelt Evelien. “Een mevrouw gaf zich voor de derde keer op voor de Klik- en Tikcursus. Dat is wel heel bijzonder, dacht ik. Dus ik vroeg heel voorzichtig: vind je computeren zo moeilijk? Nee zei ze, maar ik vind het zo gezellig! We drinken samen koffie, ieder van ons iets lekkers mee… Daarvoor doe ik het! En dat is prima.”  


 


 


Meer weten?


Ga naar de dichtstbijzijnde bibliotheek in jouw gemeente. De vrijwilligers en de medewerkers staan er voor je klaar.


 


 


 


Over Thuiskompas


Zoek je een huis in Drenthe? Schrijf je dan gratis in op www.thuiskompas.nl. Hier staat het aanbod van sociale huurwoningen op van alle woningcorporaties in Drenthe. Als je nu bijvoorbeeld in Zuidlaren woont en graag naar Assen, Diever, Norg of Emmercompascuum wilt verhuizen, dan hoef je je dus alleen maar in te schrijven bij Thuiskompas. Inschrijven kan als je 18 jaar of ouder bent, je in Nederland mag wonen en je een mailadres hebt. Pas nadat je een huis accepteert, betaal je 25 euro acceptatiekosten.  Thuiskompas werkt samen met Biblionet Drenthe.