De beste RI&E voor uw organisatie


 


Het opstellen van een RIE voor uw bedrijf is verplicht als uw werknemers samen meer dan 40 uur per week werken. Bent u benieuwd wat RI&E precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe u de beste RI&E kunt opstellen? In dit blog vindt u alle belangrijke informatie op een rijtje.


 


 


Wat is een RI&E?


Een RI&E is een risico inventarisatie en evaluatie. Dit houdt in dat u alle mogelijke risico’s binnen uw bedrijf op papier zet en evalueert. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt. In dit plan staat onder andere wat u gaat doen om de risico’s te verminderen. Het doel van het plan van aanpak is om een veilige werkomgeving voor uw werknemers en uzelf te creëren. Ongelukken worden hierdoor voorkomen en de werkomgeving wordt verbeterd (met alle positieve gevolgen van dien).


 


 


Waarom is het opstellen van een RI&E belangrijk?


Allereerst is het opstellen van een RI&E verplicht als uw werknemers samen meer dan 40 uur werken. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete of zelfs een proces verbaal als er een ongeluk op de werkvloer plaatsvindt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat risico’s verminderd worden als u goed op de hoogte bent van potentiële gevaren. Zo weet u immers precies aan welke punten u aandacht moet besteden en wat u kunt doen om de werkplek veilig te houden.


 


 


Hoe kunt u het beste een RI&E opstellen?


Een RI&E opstellen kunt u zelf doen aan de hand van de branche RI&E. Een andere mogelijkheid is om een RI&E op te stellen samen met de arbodienst. De arbodienst weet precies hoe een goed RI&E eruit ziet en aan welke risico’s u allemaal moet denken. De arbodienst kan bovendien helpen om de aandachtspunten direct om te zetten in acties. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven wel een RI&E hebben, maar hier weinig mee doen. Zonde, want een goede RI&E is juist een zeer praktische tool als u een veilige en prettige werkomgeving wilt creëren.


 


 


Vind een geschikte RI&E aanbieder


Een geschikte RI&E aanbieder vindt u door prijzen en pakketten te vergelijken. Bezoek HR Navigator als u hier direct mee aan de slag wilt. Bij HR Navigator kunt u aanbieders snel en eenvoudig online vergelijken. U geeft aan wat u precies zoekt, de specialisten van HR Navigator gaan vervolgens voor u aan de slag. U ontvangt direct 3 offertes van aanbieders die goed aansluiten bij uw wensen. Ook als u een vraag heeft, kunt u bij HR Navigator terecht voor een persoonlijk en onafhankelijk advies.