De burgemeesters van Aa en Hunze, Noordenveld Tynaarlo hebben nu via de officiele weg laten weten dat ze de brief die de burgemeesters uit het Groningse aardbevingsgebied vrijdag naar Den Haag hebben gestuurd ook onderschrijven. In die brief eisen de Groningse burgemeesters concessies van het nieuwe kabinet, nu dat van plan is de gaswinning tegen de afspraken in dit jaar weer op te schroeven.


 


Als er meer gas uit de bodem wordt gehaald dan de eerder afgesproken 3,9 miljard kubieke meter, eisen de burgemeesters in het aardbevingsgebied dat de extra inkomsten daarvan ten goede komen aan de inwoners van de provincie Groningen. Burgemeesters Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze, Marcel Thijssen van Tynaarlo en Klaas Smid van Noordenveld én gedeputeerde Stelpstra van de provincie willen dat ook Noord-Drenthe er dan van meeprofiteert. Dat hebben zij vanavond in een eigen brief aan staatsecretaris Vijlbrief van Mijnbouw laten weten.


 


'Schade en problemen in Drenthe'


In de brief schrijven de Drentse bestuurders de plannen voor het opschroeven van de gaswinning ook de inwoners van Noord-Drenthe raken. "Ook zij ondervinden problemen en schade, als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld", aldus de burgemeesters en de gedeputeerde.


"Wij willen dan ook benadrukken dat er gewaakt moet worden voor een verschil en daarmee een tweedeling tussen Groningen en Drenthe, als het gaat om regelingen voor schadeafhandeling, als gevolg van schade door gaswinning in het Groningerveld. Verschil hierin leidt tot onduidelijkheid, onrust en aantasting van het vertrouwen, onder de inwoners van Noord-Drenthe."


 


Vijlbrief komt praten


De kersverse staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief liet eerder vanavond weten dat hij komende maandag en dinsdag naar Groningen komt. Eerder deze week liet hij al weten dat hij wil onderzoeken wat hij kan doen om te voorkomen dat de gaskraan in Groningen toch weer verder open moet.


Vijlbrief gaat maandag en dinsdag praten met bewoners, bestuurders en belangengroepen in het bevingsgebied, liet een woordvoerder vanavond aan RTV Noord weten. Hij wil "vooral in rust het gesprek met bewoners en bestuurders aan kunnen gaan en zich een goed beeld kunnen vormen van de bevingsproblematiek", aldus de woordvoerder van de bewindsman.


 


Ook in Drenthe uitgenodigd


De Drentse bestuurders nodigen hem uit om ook "op korte termijn met ons in gesprek te gaan om de problematiek met betrekking tot de mijnbouw in Drenthe te bespreken". Bron RTVDrenthe