Veel bedrijven zetten relatiegeschenken in om hun blijk van waardering uit te spreken. Zij belonen niet alleen klanten met zo’n geschenk, maar ook hun eigen personeel. Heb je een eigen bedrijf? Dan wil jij mogelijk ook wel relatiegeschenken inzetten om jouw waardering uit te spreken. Het geven van relatiegeschenken is alleen geen gemakkelijke opgave. Zo weten veel ondernemers niet wat zij hun klanten en/of personeel moeten geven. Ook over het moment waarop een relatiegeschenk het beste gegeven kan worden bestaat onduidelijkheid. Daarom vertellen wij je er in deze tekst alles over. Hierdoor weet je precies hoe en wanneer je een relatiegeschenk inzet als blijk van waardering.
Wanneer geef je relatiegeschenken?
In feite kun je jouw relaties en/of personeel iedere dag een relatiegeschenk geven. Hier zijn immers geen regels voor. Toch kiezen bedrijven hier vaak vaste momenten voor uit. Zo worden feestdagen vaak aangegrepen om waardering uit te spreken richting relaties door middel van een geschenk. Rond de kerstdagen verrassen veel bedrijven hun relaties bijvoorbeeld met een kerstgeschenk. Daarnaast kun je inspringen op de actualiteit. Staat er bijvoorbeeld een belangrijk sportevenement voor de deur, zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal? Dan kun je een sportief relatiegeschenk naar jouw klanten sturen.
Het moment waarop je jouw relaties een geschenk geeft, bepaal je dus helemaal zelf. Veel bedrijven kiezen voor de veilige weg en geven relatiegeschenken op vaste momenten. Als jij je wilt onderscheiden van de rest, kun je overwegen buiten de gebaande paden te treden. Is er bijvoorbeeld een speciale dag waarop de sector waarin jij of jouw klanten actief zijn centraal staat? Dan kun je op deze dag een geschenk naar relaties sturen. Hierdoor gaan zij jou alleen nog maar meer waarderen, waardoor de samenwerking tussen jullie mogelijk nog jaren in stand blijft.
Hoe kies je een geschikt relatiegeschenk?
Heb je een geschikt moment gevonden om jouw relaties te verrassen met een presentje? Dan wordt het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een relatiegeschenk. Dit is geen gemakkelijker opgave, want je hebt nogal veel om uit te kiezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw relaties pennen te geven. Op een beurs is het leuk om zoiets weg te geven, maar je spreekt er geen blijk van waardering mee uit richting jouw klanten en/of personeel. Daarom doe je er goed aan wat groter uit te pakken.

Als je nog op zoek bent naar een relatiegeschenk, raden wij je aan het zo dicht mogelijk bij jezelf te zoeken. Relaties kunnen het namelijk waarderen als ze een persoonlijk relatiegeschenk krijgen. Kies bijvoorbeeld voor een geschenk dat een link heeft met de relatie waaraan je het cadeau doet. Wil je een geschenk aan meerdere relaties geven? Dan kost dit je mogelijk (te) veel tijd. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een relatiegeschenk te kiezen dat op jouw bedrijf slaat. Dit kunnen jouw relaties ongetwijfeld ook waarderen.
Kies voor een duurzaam relatiegeschenk
Relatiegeschenken worden veelvuldig gemaakt van plastic. Als jouw bedrijf zo duurzaam mogelijk te werk gaat, heeft zo’n relatiegeschenk misschien niet jouw voorkeur. Gelukkig kun je jouw relaties vandaag de dag ook verrassen met een duurzaam relatiegeschenk. Omdat er steeds meer bedrijven zijn waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat, kun je inmiddels uit een groot aantal duurzame geschenken kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld relatiegeschenken verkrijgbaar die volledig of grotendeels gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Wie een duurzaam relatiegeschenk zoekt, hoeft zich overigens niet alleen te richten tot geschenken van natuurlijke materialen. Plastic relatiegeschenken zijn namelijk ook steeds duurzamer. Zo worden ze vaak gemaakt van recyclebare materialen. Hierdoor blijft er geen afvalproduct over wanneer zo’n geschenk in de prullenbak belandt. Relatiegeschenken worden bovendien steeds vaker gemaakt van materialen met een lange levensduur. Hierdoor kan de ontvanger er jarenlang gebruik van maken. Als je voor zo’n relatiegeschenk kiest, ben je ook duurzaam bezig.
Laat relatiegeschenken bedrukken
Veel bedrijven ontvangen jaar in jaar uit behoorlijk wat relatiegeschenken. Reden genoeg om jouw geschenk op te laten vallen. Dit doe je in eerste instantie door tijd te investeren in het vinden van een passend en origineel relatiegeschenk. Toch kan de ontvanger aan de hand van een geschenk niet altijd herleiden van wie het afkomstig is. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een relatiegeschenk dat je kunt bedrukken met de naam en het logo van jouw bedrijf. Op deze manier ziet de ontvanger direct van wie het relatiegeschenk afkomstig is.

Wie denkt dat het lastig is om een relatiegeschenk te vinden dat bedrukt kan worden, heeft het mis. De meeste relatiegeschenken kunnen tegenwoordig namelijk bedrukt worden. Naast pennen, mokken en T-shirts kun je ook bureauaccessoires en gadgets voorzien van de naam en het logo van jouw bedrijf. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een relatiegeschenk te bedrukken met een foto.