Voor een verslaggever is het onmogelijk om thuis te werken, want het nieuws ligt op straat!

Aan het einde van deze werkdag nog even een boodschapje bij de supermarkt, waar ik de straatkrant verkoper zie staan. Zoals gebruikelijk groet ik haar en zeg dat ik zo een krantje kom halen. Bij de kassa dus cash afgerekend om wat wisselgeld te verkrijgen.

Normaal kost de straatkrant € 3,00 waarvan €1,50 naar de verkoper gaat. In deze feestmaand gun ik deze straatverkoper iets extra's en zij is zeer dankbaar en vertelt mij dat zij waarschijnlijk deze feestdagen haar familie eindelijk weer gaat ontmoeten!

Thuisgekomen even een drankje voordat ik aan het avondeten begin en duik op de bank met 'de Riepe', zo heet de straatkrant. Al bladerend valt mijn oog op een artikel uit Roden, waarover ikzelf al menigmaal heb geschreven. De Mensa in Roden welke oa met hulp van Mary Dijkstra Lutam ook aan een traject om 'samen te komen'. Samen eten, samen zijn is heel belangrijk omdat er teveel mensen alleen zijn, zeker in deze tijd.

Hét maandelijkse straatmagazine voor Noord-Nederland informeert lezers over onderwerpen die op straat leven. 'De Riepe' (het Groningse woord voor stoep) probeert zo de kloof tussen dak- en thuislozen en ‘gewone’ burgers te verkleinen. Bij het maken van de straatkrant spelen 'participeren en het opdoen van werkervaring' een belangrijke rol. Alle taken die komen kijken bij het maken van een (straat)krant kunnen door deelnemers met een traject worden gedaan.  De Riepe is een initiatief van WerkPro uit Groningen en wordt geproduceerd door Studio SpinLink Groningen.

Bijzonder toch: 'de MensA Roden' wéér op de kaart! Een van origine burgerinitiatief uit Roden wekt de interesse bij de stadjers uit Groningen en wijdt hier een artikel aan. Hoe mooi is dat!

Hopelijk inspireert dit artikel mensen om ook eens een straatkrant te kopen. Het nieuws ligt gewoon op straat...