Het aansteken van rookpotten tijdens een militaire oefening heeft zeer waarschijnlijk een rol gespeeld in het veroorzaken van het dodelijke ongeval op de Marneweg (N361) richting Lauwersoog, op 1 oktober 2015. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat de nabestaanden hebben laten uitvoeren: een zogenoemde contra-expertise. Bij het ongeval kwam een echtpaar van 61 en 58 jaar uit Roden om het leven, schrijft RTV Noord.

 

 

Op de Marneweg ontstond op de bewuste dag een kettingbotsing. De personenauto, waarin de Rodenaren zaten, werd platgedrukt tussen twee vrachtwagens.

Op het tijdstip van het ongeval was er sprake van slecht zicht op de weg door dichte mist. Volgens een vrachtwagenchauffeur die kort vóór het ongeval op de weg reed was het weer juist helder. Later bleek dat de Marechaussee met rookpotten oefende op het naastgelegen militaire oefenterrein Marnewaard. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde later dat de rookpotten geen effect hadden op de mist, en dat er sprake was van een tragisch ongeval.
 


'Geen nalatigheid'

De nabestaanden waren het niet eens met die conclusies en lieten een contra-expertise uitvoeren. Daaruit blijkt nu dat er wel degelijk een verband is tussen het gebruik van rookpotten en het dodelijke ongeval op de Marneweg.

Het OM heeft naar aanleiding van de nieuwe onderzoeksresultaten gekeken of medewerkers van Defensie destijds nalatig zijn geweest in het gebruik van de rookpotten. Hier is volgens het orgaan geen sprake van, 'omdat de medewerkers niet konden voorzien dat de rookpotten een dergelijk effect zouden hebben'. Het OM gaat om die reden niet tot vervolging over.
 


Excuses richting nabestaanden

Defensie heeft inmiddels met de nabestaanden gesproken en aansprakelijkheid erkend voor het ongeval. Ook hebben medewerkers excuses aangeboden. De instantie gaat nog verder in overleg met nabestaanden over hoe de zaak kan worden afgewikkeld.

Het OM wil niet reageren op de uitkomsten van de contra-expertise. Ook de nabestaanden willen niet reageren en stellen dat de uitkomsten van het onderzoek voor zich spreken.