Als je een procesoperator wilt worden dan is het belangrijk dat je alles hierover te weten komt. Je moet weten wat een procesoperator is, wat je allemaal doet, hoe je een procesoperator wordt en wat de opleiding procesoperator allemaal inhoudt. Je zult hier wel een opleiding voor moeten volgen of een leer werk opleiding. Hier kun je alles over procesoperator worden vinden.


 


Een procesoperator


Je hebt verschillende taken te doen als procesoperator. Je controleert de voortgang van het productieproces. Dit gebeurt altijd in de fabriek. Je grijpt ten alle tijden in als dat nodig is. Dit kun je doen door de productielijn stil te leggen of door het proces om te leiden. Je zult altijd technische controles uitvoeren op de installaties en signaleert daarbij ook eventuele afwijkingen. Het kleine onderhoud zul je zelf uitvoeren. Het grotere onderhoud wordt door een onderhouds- of technische dienst uitgevoerd. Het kan voorkomen dat je de fabriek of een deel daarvan moet worden opgestart of gestopt. Dit voer jij volgens de juiste richtlijnen uit en controleert daarbij of alle systemen op de juiste voorgeschreven manieren reageren. Je zult niet alleen procedures en werkschema’s opvolgen, je ontwikkelt ook voldoende inzicht en lef.


 


Wat doe je allemaal als procesoperator


Een procesoperator heeft twee hoofdtaken namelijk het beheersen en controleren van het productieproces. De taken als procesoperator kunnen erg variëren. Denk hierbij aan het bedienen van eenvoudige machines tot aan complexe productieprocessen overzien vanuit een controlekamer.


 


Hoe word je een procesoperator?


Als je droombaan procesoperator worden is. Dan moet je weten dat je dit niet zomaar wordt. Voor deze baan moet je een opleiding hebben afgerond die voor deze sector geldig is. De opleidingen die je hiervoor kunt volgen zijn:


•   Mbo-opleiding procesoperator A


•   Mbo-opleiding procesoperator B


•   Mbo-opleiding procesoperator C


Daarnaast kun je de opleiding ook volgen met leren en werken tegelijk. Als je hiervoor kiest dan volg je de opleiding procesoperator A, B of C. Dit kan alleen als je al ergens aan het werk bent waarbij je de opleiding zou kunnen toepassen. Je kunt bijvoorbeeld bij Synsel kijken naar de baan procesoperator.


 


Wat houdt de opleiding procesoperator in?


Wist jij dat procestechniek een dynamische sector is met uitstekende mogelijkheden als je een VMBO-, Mavo-, Havo- of Mbo-opleiding hebt. Je kunt dan als procesoperator op verschillende niveaus aan de slag. Dit kan binnen de procestechniek. Je start als procesoperator, laboratoriummedewerker of mechanisch operator. Je zou ervoor kunnen kiezen om door te groeien naar leidinggevende functies. Je kunt je diploma procesoperator op niveau A, B of C afronden.