Welke naalden moet ik gebruiken voor mijn naaimachine?


 


Het is soms moeilijk te bepalen welke naald je nodig hebt bij verschillende diktes of soorten stoffen/materialen. 


 


Er zijn verschillende diktes naaimachine naalden die je kunt gebruiken. Ook hebben de naalden verschillende punten. Om meer duidelijkheid te geven welke naald je het beste kunt gebruiken, geven we in dit artikel duidelijkheid. Op deze manier gebruik jij de juiste naald, voor het beste resultaat.  


 


De verschillende naaimachinenaalden


         


Er zijn verschillende naalden voor de naaimachine. Voor deze naalden zijn naast enkelvoudige naalden, ook tweeling- en drielingnaalden verkrijgbaar. Deze naalden worden toegepast bij biezen, single-, en multi-gekleurde siernaden en zomen. 


We leggen een aantal naalden kort uit. 

•  Jeansnaald. Deze naald, met een scherpe punt, is niet alleen geschikt voor denimstof, maar ook voor           bijvoorbeeld rubber, kunstleder en canvas. Hiervoor geldt: hoe dunner de stof hoe dunner de naald. 


 


•  Dikte 90 cm is gemiddeld genomen de meest gebruikte jeansnaald.


 


•  Stretchnaald. Deze naald heeft een afgeronde punt. De stretchnaald wordt gebruikt voor elastische              stoffen. Gebruik bij fijne jersey stof dikte 65, voor rekbare sportkleding dikte 75 en voor bijvoorbeeld          joggingstof dikte90. Denk aan de stoffen bedlinnen, fluweel, fleece en corsetterie. 


 


•  Leernaald. Een leernaald heeft een speciale punt, mespunt, en is daarom niet geschikt voor textiel. De leernaald is geschikt voor leer, suède, nappa, kunstleer en bont. Ook geldt dat de dunnere naalden voor dun leer geschikt zijn en de dikkere, vanaf dikte 90, voor dikke leersoorten.


 


•   Microtexnaald. Voor zeer dunne bewerkte stof, bijvoorbeeld waterafstotend, microvezel of zijde                  gebruikt u de Microtexnaald. Denk bijvoorbeeld aan lamé, geplastificeerd doek, gecoate materialen,            kunstleer en crêpe de chine. 


 


•  Jerseynaald. Deze naald heeft een kogelpunt en is vooral geschikt voor gebreide stoffen. Voorbeelden van stoffen zijn breiwerk, bouclé, gaas, jersey en katoenen breiwerk.


 


•  Borduurnaald. Voor borduren op de naaimachine kan je de gewone borduurnaald gebruiken.


 


•  Metallic naald. Een metallic naald is, zoals de naam wellicht doet vermoeden, niet simpelweg een naald             met metallic coating. Metallic naalden zijn juist uitermate geschikt om metaaldraad mee te naaien of te borduren. 


 


•  Quiltnaald. Deze naald is speciaal ontwikkeld voor quilten. De naald heeft een extra lange groef                  waardoor hij geen vulling mee omhoog neemt.


 


•  Universele naald. De universele naalden zijn geschikt voor verschillende soorten stof zoals katoen,              linnen, synthetische stoffen Jersey en flanel.


 


Welke naalden kun je het best kopen


  


          


Het hangt dus erg af van de stoffen die je gebruikt, welke naald je het beste kunt gebruiken. Wil je verschillende naalden voor je naaimachine kopen? Bekijk ons assortiment op huissteden.nl en kies de naald voor je naaimachine die jij nodig hebt.