Column QR gekte, Bianca van Dijk


 


Wat een omslagtige toestand met de QR code. Ik dacht dat de QR code alleen verplicht was in de horeca, bioscopen en theaters. Maar nu ben je ook verplicht om je code te laten scannen bij het zwembad. Ik had geen idee! Bij de balie van het zwembad wordt mij gevraagd om mijn QR code te laten zien. Nu had ik mijn telefoon niet bij me, ik vind het heerlijk om telefoonloos de deur uit te gaan. Bovendien zag ik dit niet aankomen.


 


Ja, helaas, dan moet je buiten wachten. Nee, wacht, echt waar? Mijn zoontje kijkt mij verbaasd aan. En ik zie hem denken: heeft mijn moeder iets verkeerds gedaan, ze mag niet niet mee naar binnen. Ik neem bij de deur afscheid en mijn zoon zal zich zelf moeten omkleden. Terwijl ik naar buiten loopt roept de baliemedewerker mij na: als je de code straks nog niet hebt mag je buiten blijven wachten. Welkom in de kleuterklas!


 


Ik baal daar best wel van. Laatst was ik ergens waar het apparaat mijn QR code niet kon uitlezen, nee natuurlijk, dat heb ik weer. Nu ben ik gelukkig zo'n sloddervos die zelden haar handtas opruimt. Ergens tussen de make-up, de tampons en kassabonnen van 2017 vind ik mijn 2 vaccinatiebewijzen. Enigszins verfrommeld, maar nog prima leesbaar. Wat een toestand, maar ik mag naar binnen, hoera...Eigenlijk te gek voor woorden. Bij de 1 mag je met de QR code naar binnen, bij de ander moet je ook nog je ID kaart laten zien, alsof ik er ook uit zie als iemand die een code zal vervalsen... Poepie flauw ben ik er inmiddels van. Nu heb ik voor het gemak maar mn hele hebben en houden in een map gedaan, want je weet maar nooit waar ze naar vragen. Ik heb een kopie van mn ID kaart, de QR code, mijn 2 vaccinatiebewijzen en doe eens gek mijn verklaring omtrent gedrag! Dat laatste is een sarcastische rebelse actie van mij. Als ik nu ergens kom, stel ik mij uitgebreid voor, laat ik mijn map zien en vraag of ze nog iets van mij willen weten. Bij het zwembad kreeg ik de opmerking wat een goed idee. Nee echt? Niet iedereen snapt mijn sarcasme dus. Helaas kon de geprinte versie niet gescand worden, het apparaat pakt m niet. Geen probleem, ik heb mijn 2 enting bewijzen bij me en mijn ID kaart. Helaas dit geldt dus niet. Dat wordt alsnog mijn QR code laten scannen, bij de meneer zonder mondkapje. Met mijn beslagen brillenglazen van die verrekte mondkapje stuntel ik met mijn telefoon...mooi systeem hé? snauw ik nog naar de medewerker. Ja hij kan er ook niets aan doen, dat snap ik ook wel! Na een tijdje stuntelen heb ik de code gevonden, ok scannen die handel, dan kunnen we beiden verder waar we mee bezig waren. Het apparaat pakt de code niet. Wat een toestand. Het lijkt er op dat ik een internationale code heb. Ja vorige week was ik nog in Duitsland, zou het daar mee te maken hebben, daar was het ook handen en voeten werk op de code te scannen. De medewerker is er duidelijk flauw van en zegt dat ik door mag lopen. Ja hij is mij ook liever kwijt, snap ik. 10 Minuten van mijn dag weg die ik niet meer terug krijg, maar hey, wel zonder QR code te scannen binnen gekomen. Ik voel me rebels.