Nieuw Roden O17-1 gaat door in de beker tegen Een/ Veenhuizen O17-1


 


Nieuw Roden – Het is zaterdagmorgen 13 november, we zijn op het sportpark van de voetbalclub Nieuw Roden gelegen aan de Zevenhuisterweg. Deze morgen staat een werkelijke beker derby op het programma. Het team van coach Alex van der Molen, Nieuw Roden O17, mag aantreden tegen het team van de combinatieclub Een/ Veenhuizen O17.


 


Afscheid Alex als coach
Voetbalclubs kunnen niet zonder vrijwilligers, mensen zoals Alex die hun vrije tijd opofferen om een team te coachen. De spelers van het team van Nieuw Roden O17 worden al gecoacht door Alex vanaf de E-tjes, dan ga je toch al bijna 10 jaren terug in de tijd. Verder was hij in het recente verleden ook betrokken als grensrechter bij de opgang van Nieuw Roden Vr1 op het veld van de 5
e klasse naar de 1e klasse. Bij KTP Nieuw Roden spelend in de landelijke eredivisie in de zaal als cameraman. Alex is een van de vriendelijkste mensen die ik ken, altijd positief en qua karakter een voorbeeld voor de jeugd. Het is jammer dat hij stopt, maar zoals hij dat zegt: ”Als ik een speler van mijn team naar het eerste team van Nieuw Roden kan brengen, dan is mijn taak volbracht”. Dat is inmiddels gelukt. De reden dat Alex stopt is dat hij graag wat meer vrije tijd wil. Men zal hem zeker nog regelmatig op het sportpark van Nieuw Roden kunnen vinden, maar dan zal hij met wat meer innerlijke rust naar een wedstrijd kunnen kijken. Dat heeft hij zeker verdiend!Voorbeschouwing
Dan de wedstrijd van vandaag: het gaat om de KNVB-beker en inmiddels zijn de beide teams aanbeland in de KO-fase. Met name Een/ Veenhuizen heeft in de poule fase uitzonderlijk goed gepresteerd tegen teams die een klasse hoger spelen. Zoals Alex van tevoren aangeeft, Nieuw Roden gaat het vandaag niet gemakkelijk krijgen. Een/ Veenhuizen is ploeg die fysiek sterk is en die de strijd overal op het veld met overgave aangaat. Nieuw Roden zou daarin niet moeten meegaan, maar het eigen spel gaan spelen.


 


De eerste helft, de strijd ontbrandt
Als de eerste helft begint gaan alle bedachte tactieken vrijwel direct in de prullenbak. Beide teams gaan met veel energie de duels aan, zonder dat het direct gemeen wordt, is het vechtvoetbal. Door het vele balverlies van beide kanten, zie je dat er weinig beweging is zonder bal. Het is met name reactievoetbal, van beide kanten en alles gaat in de trechter. Opvallend is de nummer 9 van Nieuw Roden, die als links buiten blijft voetballen en niet naar binnen trekt zoals de rest. Hij is dan ook de meest gevaarlijke speler van Nieuw Roden omdat hij vaak 1 op 1 duels uitvecht. De beste speler van het veld is echter de keeper van Een/ Veenhuizen, hij onderscheidt zich met uitstekende reddingen.


 


Een/ Veenhuizen neemt de leiding
De verdediging van beide teams zijn kwetsbaar als de aanvallers via de zijkanten voor het doel komen. Het is dan ook zo dat Een/ Veenhuizen scoort vanuit een voorzet van rechts, de voorzet komt terecht in het 5-meter gebied ter hoogte van de 2
e paal. De bal wordt simpel in het doel gewerkt, de spelers en supporters van Een/ Veenhuizen vieren het doelpunt met veel gejuich. Een/ Veenhuizen laat het verder na om Nieuw Roden meer pijn te doen. Het blijft de rest van de eerste helft volharden om centraal door de verdediging van Nieuw Roden proberen heen te breken, daar staat Nieuw Roden gewoon te compact voor. Zoals het in een echte bekerwedstrijd hoort komt Nieuw Roden terug in de wedstrijd, na bijna half uur scoort Lars Vlonk de 1 - 1. Ondanks veel inzet en strijd van beide partijen blijft het tot de rust bij de gelijke stand.


 


De strijd gaat verder in de tweede helft
Het beeld van de wedstrijd verandert niet echt in de tweede helft. De scheidsrechter heeft het niet gemakkelijk in deze wedstrijd, er zijn veel duels en er wordt veel getrokken en geduwd. Het is voor beide partijen soms wat nemen en geven wat de beslissingen betreft van de scheidsrechter. Dan geeft de scheidsrechter in de 12de minuut van de tweede helft een penalty aan Nieuw Roden na een schouder aan schouder duel in het strafschop gebied van Een/ Veenhuizen. Een/ Veenhuizen protesteert niet echt. De penalty wordt door Lukas Pater niet nauwkeurig ingeschoten, de keeper van Een/ Veenhuizen houdt de bal eenvoudig tegen. De vreugde de spelers van Een/ Veenhuizen is groot, wellicht was het wel gerechtigheid, de penalty was gemakkelijk gegeven. De vreugde is echter van korte duur, amper een minuut later lukt het Ruben Wiegers van Nieuw Roden om zich centraal tegen vier verdedigers van Een/ Veenhuizen door te zetten. Van dichtbij is de keeper van Een/Veenhuizen nu wel kansloos, Nieuw Roden staat met 2-1 voor. De spelers van Een/ Veenhuizen zijn geenszins uit het veld geslagen en stropen de mouwen op. Vanuit een hoekschop scoort de aanvoerder van Een/ Veenhuizen rechtstreeks de 2 – 2 in de 37ste minuut van de tweede helft.


 


De wedstrijd ontploft
De verslaggever probeert in het verslag objectief te zijn, maar als een wedstrijd escaleert wat schrijf je dan wel en wat zeg je niet….. in de laatste minuten van de wedstrijd beslist de scheidsrechter voor een penalty. Even voor de situatie ontstond in het strafschopgebied leek de bal uit te zijn geweest…..je kunt in zo’n situatie niet de film terugspoelen er is geen VAR. De scheidsrechter blijft bij zijn beslissing. De emoties ontploffen bij de spelers van Een/ Veenhuizen en hun supporters. Een supporter van Een/ Veenhuizen komt verhaal halen bij de scheidsrechter, deze wordt mede met behulp van de grensrechter van Een/ Veenhuizen weggestuurd. Dan komt ook de coach van Een/ Veenhuizen verhaal halen, ook deze wordt weggestuurd. Er is veel tumult en veel luidruchtig commentaar, de vraag is of dit thuis hoort op een voetbalveld? Er is een kabouter voetbal toernooi gaande, vele van deze jonge spelers krijgen dit mee….. Het duurt even voor de gemoederen weer enigszins bedaard zijn. Nieuw Roden mag zijn penalty nemen, de keeper is deze keer kansloos, de 3 – 2 door Lukas Pater is een feit. Nieuw Roden viert uitbundig de 3 – 2, zout strooiend in de wonde van Een/ Veenhuizen. In de laatste minuut is er nog een hoekschop voor Een/ Veenhuizen. De mee opgekomen keeper is dicht bij een doelpunt, de bal gaat rakelings langs de linker paal.


 


Nabeschouwing
De emoties die ontstaan na een wel of niet terecht gegeven penalty zijn begrijpelijk, zeker als deze in de laatste minuten worden gegeven. De wedstrijd verdiende eigenlijk een ander en beter einde. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, de spelers gingen tot aan het randje en soms er even over heen. Het was geen gemene wedstrijd en met gelukkig geen echte blessures. Het was zeker een echte beker kraker.


 


Verslag/foto's Anne Takens