‘De MensA Roden’ bestaat dit jaar 5 jaar en met veel succes! Hier worden, door o.a. nieuwkomers authentieke familie gerechten uit verschillende delen van de wereld bereid. De maaltijd dient om verbinding te leggen tussen ‘oude’en ‘nieuwe’ en ‘kwetsbare’ inwoners van Noordenveld.

Voor ons een goede reden om eens op de koffie te gaan bij Mary Dijkstra Lutam, een bekend gezicht bij Mensa. "Het concept is uit z’n jasje gegroeid en we zitten elke avond vol en moeten tè vaak ‘nee’ verkopen. Al regelmatig heb ik links en rechts gesproken om er een extra avond bij te organiseren. En dan zou ik mijn focus willen blijven houden op capaciteiten die hier in mijn eigen woonwijk liggen: ‘de Bomenbuurt’!", vertelt de enthousiaste Mary. "Een bijdrage leveren aan de leef kwaliteit in de vorm van deze ‘Potluck’. Samen aan een tafel eten, verbindt mensen van alle achtergronden en leidt tot een respectvol en succesvol SAMEN leven! Dit hebben we dan ook door de jaren heen daadwerkelijk ondervonden! We onderhouden onze contacten met de deelnemers en maken kennis met hun normen en waarden. Trouwens, dit is óók jouw wijk! Doe jij ook mee?", vraagt ze mij.

De voorbereiding voor dit interview was totaal overbodig, want gepassioneerd vertelt Mary Dijkstra mij haar verhaal! Ze mist een beetje de sociale cohesie in haar ‘gemêleerde woonwijk’. Véél jeugd en óók veel zelfstandig wonende ouderen, multicultureel. Maar weinig deelnemers aan sociale activiteiten. Door een extra ‘MensA’-avond te organiseren, bracht haar op dit idee. Met de activiteit ‘Potluck’ hoopt ze het ijs te breken. ‘Potluck’ is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer (of groep deelnemers) een (zelfgemaakt) gerecht meebrengt en dat deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men, met minimale kosten, toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft, waarbij het ‘luck’ element speelt.

Vrijdag de 22e gaat het om een brunch, een combinatie van een laat ontbijt en een vroege middagmaaltijd, dus koude en warme gerechten, hartig of zoet. Koffie, thee en jus d’orange wordt verzorgd. Om antwoord te geven op haar vraag of ik óók mee doe: wèl als er een vervolg komt! 22 oktober ben ik verhinderd, helaas!

Wordt vervolgd?.......

Coby van Zanten©️