-
Tbs met dwangverpleging voor man die oren wil afsnijden van burgemeester
5.Oct.2021

De 57-jarige man uit Lutjegast die eind vorig jaar burgemeester Ard van der Tuuk van het Westerkwartier bedreigde, heeft tbs met dwangverpleging gekregen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) meldt RTV Noord.

 

De man kreeg ook een celstraf van 257 dagen, maar die heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

 

De Lutjegaster zei vorig jaar in november tegen een wijkagent dat hij de oren van Van der Tuuk ging afsnijden, zodat die zijn bril niet meer kon opzetten. Daarnaast zei hij dat de burgervader zijn ambtstermijn niet vol ging houden.

 

Hooivork

Zijn buren hadden ook last van hem. Hij belde hen veelvuldig, hitste hun honden op en gooide vuilnis bij hun voordeur.

De man werd begin dit jaar opgepakt nadat hij agenten met een hooivork had bedreigd. Hij kwam in april vrij, maar zat drie dagen later weer vast voor nieuwe bedreigingen. De rechter noemde het ernstige feiten. De man moet dringend worden behandeld. De Lutjegaster weigert echter medewerking en wil niet worden onderzocht in een observatiekliniek.

Volgens deskundigen is bij de man sprake van een schizo-affectieve stoornis.

 

Geen medewerking

Omdat de man niet meewerkt, is niet vastgesteld of hij deze feiten onder invloed van zijn stoornis heeft gepleegd. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat hij toerekeningsvatbaar was. Zonder een langdurige behandeling is de kans groot dat de man met dit gedrag doorgaat.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.