-
Ongelukken in Noordenveld het laagst in Drenthe
4.Oct.2021

In 2020 werden er in Drenthe ruim 2.400 verkeersongelukken geregistreerd. Binnen de provincie zijn de meeste brokkenpiloten te vinden in Emmen. Hier vonden vorig jaar 482 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 20% van het totale aantal incidenten in de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat. In Noordenveld (3,9) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners juist het laagst

 

Top 5 gemeenten meeste verkeersongelukken

In Drenthe vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Emmen. Met 321 geregistreerde staat ook de provinciale hoofdstad Assen in de toplijst. Dit is de volledige Drentse top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

  1. Emmen (482 verkeersongelukken)
  2. Assen (321 verkeersongelukken)
  3. Hoogeveen (318 verkeersongelukken)
  4. Midden-Drenthe (200 verkeersongelukken)
  5. Coevorden (194 verkeersongelukken)

 

In Borger-Odoorn gingen verkeersdeelnemers in 2020 het minst vaak de mist in. Toch gebeurde hier vorig jaar 95 ongelukken in het verkeer.

 

Meeste ongevallen in Midden-Drenthe

Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval in Drenthe het grootst in de gemeente Midden-Drenthe. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 6 ongelukken gemeld. Dit is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. 

 

In de gemeenten Borger-Odoorn (3,7), Tynaarlo (3,8) en Noordenveld (3,9) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners juist het laagst. 

 

 

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen

De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor. 

 

Zonde voor de schadevrije jaren

De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

 

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.