Vorige week kreeg ik in mijn mail van Anita van de Noord, een persoonlijke uitnodiging. (Anita is organisator van de SDG Jongerendialoog) met een uitnodiging om op 30 september aanwezig te zijn bij het gesprek tussen jongeren uit de drie noordelijke provincies en verschillende lokale en regionale bestuurders onder leiding van prinses Laurentien.
Prinses Laurentien was op 5 februari 2020 ook al in Roden voor de Drentse raad van Jongeren en vandaag was ze er weer, hoe leuk is dat?!! Om half acht deed Fenna Bolding (CSO Stamm) de opening en werd er een videoboodschap door Minsterie van Binnenlandse Zaken getoond. Klaas Smid zei nog wat en toen kwam Laurentien aan het woord. Laurentien was de gespreksleider van deze avond. De bedoeling van deze avond was om zaken met elkaar te doen. Niet meer vrijblijvend met jongeren in gesprek, het luisteren is nu gedaan er worden afspraken gemaakt.
Jongeren zijn niet een aparte groep, jongeren zijn ook mensen en horen er gewoon bij. Jongeren willen gehoord worden. Hun mening en ideeën tellen. In sommige ogen lijkt het misschien een simpele oplossing en wordt er misschien gedacht wat wil die snotneus, maar soms is simpel net wat we nodig hebben. Jongeren kunnen gemakkelijker uit de box denken. Zijn nog heel flexibel in hun denken. Jongeren zijn geïnteresseerd in politiek maar de politiek lijkt saai. Tips van jongeren zijn onder andere promoten politiek op bijvoorbeeld instagram, scholen ed, maak het aantrekkelijker. Maak jongeren bondgenoot. Laat jongeren al vroeg kennis maken met politiek, vanaf de basisschool. Jongeren willen namelijk meepraten.
Vanavond zijn er afspraken gemaakt. Telefoonnummers uitgewisseld. Blanco erin en krachten bundelen. Niet meer over jongeren praten maar met ze praten en oplossingen en ideeën bedenken!!

José Reijinga©