Dat is de slogan van het vernieuwde Windows 11. De gratis (!) update van het besturingssysteem van Microsoft verschijnt dinsdag 5 oktober.


 


Volgens het bedrijf gebeurt het uitbrengen van de nieuwe software gefaseerd. Windows 11 verschijnt op 5 oktober, maar dat betekent niet dat het besturingssysteem meteen overal aanwezig is. Die hele uitrol zal waarschijnlijk pas de eerste helft van 2022 helemaal rond zijn. Gebruikers kunnen er wel voor kiezen om zelf handmatig te upgraden of Windows 11 los te kopen.


Opvallend in het nieuwe ontwerp is de taakbalk, die pictogrammen van apps voortaan in het midden weergeeft. Ook krijgt de taalbalk een directe integratie met Teams, de chat- en videobeldienst van Microsoft. Daarnaast legt het bedrijf veel focus op multitasking. De techgigant wil het eenvoudig maken om schermen van verschillende apps snel naast of onder elkaar weer te geven.


 


In de vernieuwde Microsoft Store waar gebruikers software kunnen downloaden, moet de mogelijkheid komen om Android-apps te installeren. Dat gaat via een appwinkel van internetgigant Amazon. Android-apps die daar worden aangeboden, zullen dus ook op Windows-computers te gebruiken zijn. De eerste maanden zal deze functie echter nog niet beschikbaar zijn, omdat het nog moet worden getest.


 


Wat gebeurt er met het bestaande besturingssysteem Windows 10?
Windows 10 werd in 2015 uitgebracht en is de enige nog volledig ondersteunde versie van de software. Die ondersteuning vervalt op 14 oktober 2025, maakt Microsoft eerder bekend. Dus gebruikers kunnen nog wel even gebruik maken van dit besturingssysteem.


 


Een verse start?
Microsoft veroorzaakte nogal wat opschudding met de systeemvereisten voor het nieuwste besturingssysteem van de techgigant. Windows 11 vereist officieel een tpm 2.0 beveiligingschip, Secure Boot en een vrij nieuwe prcessor. Veel gebruikers kunnen hierdoor tegen het probleem aanlopen dat de apparatuur niet aan de gestelde eisen voldoet en er niet opgewaardeerd kan worden. Daarom worden vooralsnog alleen geschikte apparaten voorzien van een melding om het nieuwe besturingssysteem te downloaden.


 


Wil je meer informatie of je huidige apparatuur aan de minimumvereisten voldoet, of wil je de PC of laptop opwaarderen, dan kun je contact opnemen met onze sponsor en IT-specialist PC Ronnie te Nietap (tel. 06 – 22 175 775). Hij komt bij je thuis om je te voorzien van kundig advies.


https://pcronnie.nl