Welke Wft-opleidingen zijn er? 


De Wet op het Financieel Toezicht (Wft) is een initiatief van de Rijksoverheid. Het doel van deze wet is het beschermen van de consument. De Wft stelt dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector en financieel advies geeft aan klanten, in het bezit dient te zijn van een relevant Wft-diploma. Door middel van deze wet blijft de kwaliteit van financieel advies gewaarborgd. Voor ieder vakgebied is er een bijpassend Wft-diploma te behalen. Het diploma die je nodig hebt, hangt af van het vakgebied waarin je je begeeft. In totaal zijn er negen Wft-diploma’s. Te weten: 


  • Wft Basis 

  • Wft Zorg

  • Wft Consumptief Krediet

  • Wft Schade Particulier

  • Wft Vermogen

  • Wft Inkomen

  • Wft Schade Zakelijk

  • Wft Hypothecair Krediet

  • Wft Pensioen 


 


Je behaalt het diploma door te slagen op het examen. Om je voor te bereiden op dit examen, kun je een opleiding volgen. Iedere Wft-module, zie bovenstaand, heeft een bijbehorende Wft-opleiding. Dit zijn er dus negen in totaal. 


 


Wat is Wft Basis? 


Het Wft-diploma Basis bestaat uit alle relevante, financiële basiskennis. Met dit diploma beschik je over de juiste kennis om klanten te informeren over financiële diensten en weet je hen door te verwijzen naar de juiste specialist. Daarnaast behandel je vragen van klanten en je legt hen van alles uit over betalen, sparen en verzekeringen. Ook leer je wat praktische zaken, zoals: hoe je een intakegesprek met een klant voert, hoe je een goed klantprofiel opstelt, of hoe je de klant doorverwijst. Het Wft Basis geeft je geen bevoegdheid om een financieel advies uit te brengen op de klant. Hier heb je een aanvullend Wft-diploma voor nodig. 


 


Het Wft Basis vormt de basis voor wanneer je binnen de financiële dienstverlening aan de slag wilt. Om deze reden is het ook een verplicht onderdeel bij de Wft beroepskwalificaties. Enkel voor de functie Adviseur Zorg is het Wft Basis diploma niet verplicht. Om in het bezit te komen van het Wft-certificaat Basis dien je het Wft-examen Basis te behalen. Om je hierop voor te bereiden, wordt er sterk aangeraden om voorafgaand aan het examen de Wft-opleiding Basis te volgen. De opleiding voorziet in alle nodige kennis en vaardigheden. Daarnaast kun je oefenen met examengerichte vragen bij Hoffelijk.


 


Fotos site Hoffelijk.